Започват първите обучения за българското председателство на Съвета на ЕС

Близо 100 държавни служители ще минат през месец юни първите обучения

08.06.2015 | 17:43 Редактор: Ирина Георгиева
Започват първите обучения за българското председателство на Съвета на ЕС

Близо 100 държавни служители ще минат през месец юни първите обучения за Българското председателство на Съвета на ЕС. Първите курсове ще бъдат проведени от 16 до 19 юни от Института за публична администрация (ИПА) заедно с финландския Институт по публична администрация (HAUS).

В края на месец юни Дипломатическият институт заедно с холандския Институт по международни отношения Клингендал организира специализирано обучение за придобиване на преговорни умения за две групи до 40 човека.

Това стана ясно по време на заседание на Съвета по европейски въпроси (СЕВ) към МС. Обучението на представители на държавната администрация и повишаването на административния капацитет е ключова част от подготовката на българското председателство през втората половина на 2018г.

Общият бюджет за подготовка за тази година е 200 000 лева, като средствата ще бъдат осигурени от ресурса на Комуникационната стратегия. По линия на стратегията са предвидени 120 000 лева за обучения, организирани от Института за публична администрация и Дипломатическия институт към МВР.

Обученията ще бъдат провеждани в партньорство с изтъкнати европейски обучителни институции като френската Школа по публична администрация ЕНА (ENA), ирландския Институт по публична администрация (IPA Dublin), финландския Институт по публична администрация (HAUS), холандския Институт по международни отношения Клингендал (Clingendael), Европейския институт по публична администрация в Маастрихт (EIPA) и др.

Институтът за публична администрация планира обучения по три направления - умения за водене на преговори в ЕС, подготовка на ротационното председателство  и стратегии за влияние и лобиране в ЕС. За посочените курсове са набрани повече от 200 заявки.

Фокусът на обученията на Дипломатическия институт ще бъдат специализираните умения и обучение по „брандинг“ или техники и подходи за популяризиране на България преди, по време и след председателството.

На 10 юни ще бъде отворена процедура за набиране на предложения за краткосрочни стажове и работни посещения в институции на ЕС, държави членки и Постоянното представителство на България в Брюксел.

Срокът е до 19 юни, а процедурата е отворена към представители на всички министерства. Бюджетът по тази процедура е 80 000 лева и също е по линия на Комуникационната стратегия за ЕС. Двуседмичните стажове в Постоянното представителство започват през септември.