Започва подготовка на законопроект за промени в Конституцията

Измененията са в частта й за съдебната власт

08.05.2015 | 14:29 Редактор: Ирина Георгиева
Започва подготовка на законопроект за промени в Конституцията

В парламента започва подготовка на конкретни текстове на законопроект за промени в Конституцията в частта й за съдебната власт. За това се споразумяха представители на всички парламентарни групи на работна среща в НС, водена от председателя на парламента Цецка Цачева, на която присъстваха и вицепремиерите Меглена Кунева и Румяна Бъчварова, както и министърът на правосъдието Христо Иванов, предаде БТА

Първо е необходимо да се изготвят конкретни текстове на законопроекта, след което да бъдат предоставени на отделни парламентарни групи за търсене на максимално широка подкрепа, смятат представителите на всички парламентарни групи. 

След внасянето на законопроекта за изменение на Конституцията, в бърз порядък НС ще трябва да избере парламентарна комисия, която ще работи по текстовете и процедурните правила, обясни Цачева. Според нея инициативата за подготовка на предварителните текстове от законопроекта трябва да е от групите, които формират парламентарното мнозинство - ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ. Форматът е отворен за участие и на колеги от останалите парламентарни групи, допълни тя. 

Вероятно на 14 май е възможно да бъдат предложени конкретни текстове, а до края на май трябва да бъде избрана комисията и да започне работа по внесения законопроект, отбеляза Цецка Цачева.

"Нормално е мнозинството да започне тази работа, като очакваме подкрепа и присъединяване на всички парламентарни групи. Промяната на Конституцията е общо дело на НС, а не само на управляващото мнозинство." - заяви председателят на парламента. 

Министър Христо Иванов маркира основните предложения за промени в Конституцията - разделяне на ВСС на две колегии, засилване на ролята на Инспектората към ВСС, който да извършва т. нар. проверки за почтеност в съдебната власт, както и даване на възможност на съдилищата да сезират Конституционния съд.