Стотици се събраха в историческата местност Оборище

По думите на председателя на НС там през 1876 българите прогласяват европейските идеи на хуманизъм и толерантност

02.05.2015 | 14:49 Редактор: Мариета Иванова
Стотици се събраха в историческата местност Оборище

Стотици българи по традиция се събраха в историческата местност Оборище, където през април 1876 г. Първото Велико народно събрание взема решение за организиране на всеобщо въстание.  

В словото си пред гражданите, дошли да отбележат годишнината от Априлското въстание, председателя на парламента Цецка Цачева заяви, че „само тук, потапяйки се в атмосферата на „Оборище”, ние можем да размислим за пътищата, нишките, които тръгват от него и които водят към Свободната, Независима и Развиваща се България, в която живеем днес. Защото решенията, които пратениците на българите вземат на Оборище преди 139 години, определят цялото по-сетнешно наше развитие”.

„Може би най-важното от тях е общонародните работи да бъдат общо решавани”, заяви председателят на Народното събрание.

По думите й демократичната жилка на българския народ, изявявала се през годините в различни форми – от общинско самоуправление до читалищна дейност – намира на Оборище своето най-ярко предосвобожденско потвърждение.

 Цецка Цачева посочи още, че „демократичната жилка на народа ни днес е не само още жива, днес тя е двигател на нашето развитие”.

В словото си председателят на Народното събрание припомни, че на Оборище пратениците на българския народ общо вземат решението за въоръжена борба за свобода и в същото време всички събрани на Оборище решават да има еднакво наказание за онези, които насилват жени, деца и мирно население, независимо от какъв етнос и вяра са те.

„В някакъв смисъл преди да са станали европейци, на Оборище българите прогласяват европейските идеи на хуманизъм и толерантност”, коментира Цачева.

Тя допълни, че практика там се взима общо решение, че България ще бъде една цивилизована и толерантна европейска държава, която няма да преследва своите граждани по верски или етнически признак. – „Така, белязани от българската толерантност и демократизъм, от Оборище тръгват нашата свобода, нашата независимост, нашата държавност”, заяви председателят на Народното събрание.

Цачева посочи още, че днес България е член на Европейския съюз и „тъкмо тук, на Оборище, можем да си кажем, че въпреки превратностите, българите са се постарали да изградят една държава на свободни, знаещи и можещи хора”.

Председателят на парламента присъства на тържествения молебен-водосвет и участва в поклонението пред паметника „Оборище“. На поклонението присъстваха народни представители, общественици и много граждани. Поднесени бяха цветя на паметника „Оборище”.

И тази година по традиция беше връчена наградата „Оборище”, учредена от Сдружението на възрожденските градове и общности „Възраждане за XXІ век“. Националната награда „Оборище” за 2014 г. получи председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров. Отличието се присъжда всяка година за принос в съхраняването и утвърждаването на българската духовност.

Още новини от България четете тук.