Пет тематични групи подготвят българското председателство на ЕС

Целта е да се гарантира създаването на адекватна организация и кадрови ресурс

29.04.2015 | 14:19 Редактор: Ирина Георгиева
Пет тематични групи подготвят българското председателство на ЕС

Правителството създаде пет тематични работни групи за изпълнение и отчитане на мерките за подготовка на България за Председателството на Съвета на ЕС през втората половина на 2018 г.

Групите ще бъдат под ръководството на отделни вицепремиери и министри: "Приоритети и програма на Председателството" ще бъде ръководена от вицепремиера Меглена Кунева, "Административен капацитет" – от вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, "Инфраструктура, логистика и сигурност" – от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, "Комуникационна стратегия и културна програма" – от министъра на културата Вежди Рашидов, "Финансиране и обществени поръчки" – от министъра на финансите Владислав Горанов. Групите ще отговарят за изпълнението на мерките от своята компетентност, включени в Плана за подготовка за българското Председателство.

Целта е да се гарантира създаването на адекватна организация и кадрови ресурс, съответстващи на етапите на подготовка и провеждане на Председателството, което е свързано с максимална ангажираност на отговорните министерства и ведомства по всички аспекти на подготвителния процес и при пълно използване на наличния им капацитет.

Решението е прието на вносител.