България сред десетте най-добри в ЕС в изготвянето на европроекти, посочи Борисов

Държавата отпуска 35 млн.лв. от бюджета за 2016 за ремонт на Аспаруховия мост

04.04.2015 | 14:15 Редактор: Мариета Иванова
България сред десетте най-добри в ЕС в изготвянето на европроекти, посочи Борисов

България е сред десетте най-добри държави при изготвянето на европроекти от всички 28 страни-членки на ЕС, заяви във Варна премиерът Бойко Борисов. Той изтъкна, че страната ни има средно 1.5 процента при допустими 2 на сто грешки при изготвянето на европейски проекти, предава думите му БТА.

Премиерът изтъкна, че това е европейска статистика. Той изтъкна данните по време на политически университет във Варна, организиран от МГЕРБ.

Борисов посочи още, че има държави с по 15, 30, 40 процента грешки при изготвянето на проекти. По думите на премиера цитираната статистика показва, че България има много добър административен капацитет на екипите на министерствата и кметовете.

Той посочи още, че през тази година по европейски проекти ще бъдат разплатени 6 милиарда лева за инфраструктура, конкурентоспособност и други.

Пред младежите от партията Бойко Борисов разказа за проектите, които са реализирани и се реализират при неговото управление.

Той посочи, че при управлението на ГЕРБ средно на година се строят 65 километра магистрали. Министър-председателят припомни,че през тази година предстоят строителство на лотове от магистрала "Хемус", завършване на спортните зали в Русе и Пловдив и други.

Борисов изтъкна още, че се полагат огромни усилия за борбата с контрабандата, като по думите му за три месеца има над 1 милиард лева повече приходи. Премиерът обясни, че се търси решение и запроблемите на родителите с деца с увреждания.

За Варна премиерът каза, че според него кметът Иван Портних и екипът му са тръгнали малко бавно.

"Практиката показва, че през втория си мандат кметовете работят по-силно, там, където ГЕРБ има кметове два мандата, са най-добрите градове за живеене", допълни той.

Борисов  обеща, че най-малко 35 млн. лв. ще бъдат заложени в държавния бюджет за 2016 г. за ремонт на Аспаруховия мост, предава агенция Черно море.

В политическия университет на МГЕРБ, който е под наслов "Младежите на ПП ГЕРБ на прага на местните избори 2015 г. - Доказваме, че можем!", освен премиера участваха министрите Лиляна Павлова и Красен Кралев, европейски и национални депутати и други.