Британски компании питат за инвестиции в България

Mega Mission 2015 проучва инвестиции в инфраструктура в ЦИЕ

11.03.2015 | 17:10 Редактор: Ирина Георгиева
Британски компании питат за инвестиции в България

Сред британските гости бяха световни компании като AMEC Foster Wheeler, Lloyd’s Register, Mott MacDonald, Nuvia, CMS Cameron McKenna, Global Pipe Components, Atkins Global и Metasphere.

Британскиата шарже-д'афер в София Сара Райли изрази задоволство от големия интерес на британски компании към инфраструктурни проекти в региона, проявен на срещата на 11 март 2015 в София.

"Великобритания смята ЦИЕ за ключов регион за търговски партньорства.

Същевременно ЦИЕ се възползва се възползва от 180 млрд евро европейско финансиране за периода 2014-2020 и България праща много ясен сигнал, че има какво да предложи", каза г-жа Райли.

 

Още по темата

Британската бизнес делегация бе в София на своята CEE Mega Mission 2015 - обиколка на страните от Централна и Източна Европа с цел представяне на възможностите за инвестиции там на британските инвеститори.

Търговската делегация на британски компании пътува между Букурещ и София между 9 и 12 март 2015. Основните й цели бяха енергийният сектор /петрол, газ и ядрена енергия/ и инфраструктура /обществен транспорт и вода/.

Регионът на Централна и Източна Европа ще разполага с европейско финансиране от 115 млрд лири между 2014 и 2020, което вече подкрепя големи инвестиции в жп, пътна, въздушна, морска, водна и енергийна инфраструктура.

 

Ще се радваме, ако британски фирми проявят интерес и към новите находища на природен газ в българското Черноморско пространство, каза президентът Росен Плевнелиев на форум в София.

Държавният глава отбеляза доброто сътрудничество с Великобритания в енергетиката и добива на газ, както и в други сектори на икономиката.

"Ще се радваме да има повече британски инвестиции, ще предоставим най-добрите условия в концесии, които тепърва навлизат в своята решителна фаза." - посочи Плевнелиев.

В словото си държавният глава изтъкна, че Великобритания е важен търговско-икономически партньор за България и британските инвеститори са високо ценени у нас. Търговският обмен между двете страни нараства устойчиво всяка година с 10%, за 2014 г. той е 860 млн. евро. С инвестиции от над 2,1 млрд.евро Великобритания е петият най-голям инвеститор в България. 

"Новото българско правителство си поставя сериозни цели и амбиции за реформи." - каза президентът.

Президентът Плевнелиев отбеляза, че имаме своята Националната програма за развитие "България 2020", ясни амбиции за реформи в структурни сектори, стратегическо местоположение, страната ни е атрактивна инвестиционна дестинация и перспективен пазар.

Държавният глава посочи, че има голям потенциал за привличане на британски инвестиции в приоритетни сектори за България като иновациите, информационните и комуникационни технологии, строителството и модерната инфраструктура, сградните инсталации,енергийната ефективност, здравеопазването.

 За инвестиционните намерения у нас на британски топ фирми, по-специално в сектор "Енергетика" разказват Христиания Червенкова и операторът Павел Павлов: