България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как да защитим банковите си карти и сметки?

"Използването на дигитален портфейл е сигурен вариант", заяви Деян Аврамов

17.06.2024 | 11:34 Редактор: Деси Николова

От ГДБОП отчитат ръст на опитите за източване на банкови карти у нас.

"Когато се ползва онлайн банкиране, измамите могат да бъдат няколко типа. Може да се стигне до случай, в който парите от онлайн банкирането са изтеглени. Зрителите, ако ползват онлайн банкиране, което предлага двуфакторна верификация, нека я активират и настроят. От друга страна, отварянето на фишинг е също потенциална възможност да се стигне до онлайн банкирането, като това е едно от нещата, които могат да се случат, след като телефонът бъде заразен", коментира експертът по киберсигурност Деян Аврамов в студиото на "България сутрин".

Той съветва, в случай че получите имейл, който не очаквате, за пратка, която не сте поръчвали, или информация от банка, която не сте поискали да получите, да не отваряте имейла.

"Използването на антивирусна програма с активна защита е много важно. Също така обект на атаката може да бъде не само паролата и потребителското ви име. Може да бъде активна сесия в онлайн банкирането, затова е важно периодично, ако влизаме през сайт в онлайн банкирането, да излизаме и да влизаме, тоест сесията да изтича", разясни Аврамов за Bulgaria ON AIR.

По негови думи банките непрекъснато подобряват системите за сигурност на своите приложения, но отговорността често остава у хората да предпазят своите лични данни.

"Използването на дигитални портфейли е много по-сигурно при пазаруването онлайн, тъй като ние можем да преведем пари от нашата карта, нашата банкова сметка към виртуален портфейл, чрез който можем да се разплащаме по всички сайтове", каза Аврамов.

Гледайте целия разговор във видеото.