Плевнелиев: Стратегията за Европейски енергиен съюз е визия за интеграция и ние я приветстваме

Юнкер потвърди решимостта на ЕК да прекрати наблюдението над България до 2019 г.

26.02.2015 | 20:24 Редактор: Ирина Георгиева
Плевнелиев: Стратегията за Европейски енергиен съюз е визия за интеграция и ние я приветстваме

България има готовност да допринесе с конкретни идеи и проекти за изграждането на регионален енергиен съюз, посочи президентът Росен Плевнелиев по повод предложената от ЕК стратегия за Европейски енергиен съюз, предаде пресцентърът на Президентството. След срещата си с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер държавният глава оцени като добър знак фокусирането на стратегията към региона на Югоизточна Европа.

"Това е визия за повече интеграция и свързаност, прозрачност в договарянето на доставките на енергийни ресурси за Европа." - каза президентът и посочи, че стратегията предвижда всяка държава-членка на ЕС да разполага с поне три независими източника за доставка на енергийни ресурси, включително на природен газ.

"Когато имаме истинска либерализация, тогава ще имаме пазарни цени на енергоносителите, а пълната свързаност на енергийните мрежи ще промени изцяло облика на ЕС и ще създаде нови предпоставки за конкурентоспособност на Съюза." - коментира още президентът Росен Плевнелиев на съвместен брифинг с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в Брюксел. 

По отношение на риска от нарушаване на транзита на газ за Европа от Русия държавният глава подчерта, че след газовата криза от зимата на 2009 г. България разполага с повече възможности за реакция, като особено важно е да бъдат завършени реверсивните газопреносни връзки на България с Гърция и с Румъния. Страната ни разполага и с достатъчно резерви в газохранилището в Чирен, допълни президентът.

В България е налице политическа воля за реформи в ключови сектори, като правосъдната система, здравеопазването, образованието, пенсионната система, сектор „Сигурност“. 2015-а ще бъде годината на реформите и на стабилността, заяви още държавният глава Росен Плевнелиев.

Президентът увери Жан-Клод Юнкер, че страната ни има ясен план в отговор на констатациите в последния доклад на ЕК за България по Механизма за сътрудничество и оценка и до края на годината очаква да бъде постигнат значителен напредък. От своя страна председателят на ЕК изрази пред българския държавен глава решимостта на Комисията до края на мандата й действието на Механизма за сътрудничество и оценка да бъде преустановено.

Росен Плевнелиев и Жан-Клод Юнкер обсъдиха също така възможностите на България да се включи ефективно с проекти по Плана на ЕК за стратегически инвестиции. Държавният глава и председателят на ЕК определиха като изключително ползотворни отношенията между ЕК и България.

"Първите оперативни програми за периода 2014-2020 година вече бяха одобрени. Сега имаме амбицията да бъдем бързи, ефективни и прозрачни." - заяви още президентът Росен Плевнелиев на съвместен брифинг с Жан-Клод Юнкер.

Конфликтът в Украйна и неговото отражение върху региона на Балканите и Европа обсъдиха президентът Росен Плевнелиев и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Двамата считат, че променената ситуация изисква държавите-членки на ЕС да бъдат единни и да говорят на един език в отстояването на европейските принципи и ценности. Намирането на трайно политическо решение на конфликта е свързано със стриктното изпълнение на договореностите от Минск. 

Европейската интеграция е двигател за реформи и демократично развитие на страните от Югоизточна Европа, заяви президентът по време на срещата. Според държавния глава, Европа променя в положителна посока целия регион.

По отношение на присъединяването на България към Шенгенското пространство президентът отново посочи, че страната ни е изпълнила техническите изисквания и се надява това да бъде признато от всички държави-членки на ЕС.

Росен Плевнелиев и Доналд Туск обсъдиха и Европейския енергиен съюз и неговото значение за постигането на енергийна диверсификация и сигурност в Европа.