Посоката на правителството била вярна, но темпото било бавно, смятат от РБ

Патриотичният фронт отчитат плюсове и минуси за 100-те дни на управление на кабинета

13.02.2015 | 14:30 Редактор: Мариета Иванова
Посоката на правителството била вярна, но темпото било бавно, смятат от РБ

Първите 100 дни на управлението на втория кабинет на Борисов Радан Кънев от Реформаторския блок определи с думите, че „посоката е вярна, но темпото е бавно“, предава Dnes.bg.

Той уточни, че това е личното му мнение, защото пълната оценка на работата на кабинета трябва да се направи от парламентарната трибуна.

Въпреки че премиерът Бойко Борисов обяви, че е против смяната на председателя на ДАНС Владимир Писанчев и на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, Кънев настоя, че има има предостатъчно аргументи те да бъдат отстранени от постовете.

За смяната им РБ настоя още вчера, а днес Кънев настоя, че изслушването на ръководството на ДАНС в парламентарни комисии за случая с КТБ, ще даде непреодолими аргументи за смяната му.

В същото време лидерът на ДСБ призна, че не е изненадан от позицията на премиера.

Още по темата

Относно избора на подуправител на БНБ за „Банков надзор“, след като се оказа, че предложението на управителя на Централния трезор Иван Искров не е одобрявано, Кънев заяви, че предложение може да дойде само от Искров, който пък изобщо не е в морално положение да дава предложение.

„Трудна ситуация, но съм сигурен, че ще излезем от нея. Никое предложение на Искров не може да породи доверие, той отдавна трябваше да го осъзнае и да се махне“, посочи Кънев.
 
От Патриотичния фронт отчитат и плюсове и минуси в началото на управлението. Оценката, която дават от ПФ, на кабинета „Борисов 2” за първите 100 дни управление е 4.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обясни, че минусите са свързани най-вече с работата на финансовото министерство.

Той определи като грешно решението за  пенсионните фондове, за спирането на влакове, както и гласуването на новия заем от 16 млрд. лева без да е съгласуван с партньорите.

 „Ние научихме от медиите и това не е редно“, каза съпредседателят на ПФ. Той беше категоричен, че няма комуникация между депутатите на Фронта и финансовото министерство.

Симеонов се изказа остро и за отказа на ГЕРБ да отстрани главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, както и шефовете на ДАНС и ДАТО. Патриотите поискаха това заедно с Реформаторите още вчера, но стана ясно, че Бойко Борисов не е склонен да го направи. Според премиера Лазаров и Писанчев не са виновни, защото са изпълнявали заповеди на предишната власт.

„Орешарски ли е организирал идиотската акция в Лясковец, така ли да разбирам?“, попита Симеонов. Той обясни , че липсата на смяна на шефовете на службите ще промени отношението на Патриотите към властта. Това обаче не значело, че подкрепата за управлението щяла да бъде оттеглена, защото тя зависи от точките в общата програма, а смяната на Лазаров и Писанчев не била сред тях.

АБВ се оказаха най-щедри в оценката за 100-те дни на кабинета. Депутатът Георги Кючуков писа петица на работата на Борисов и министрите му. Той все пак отличи най-много работата на министъра на АБВ Ивайло Калфин.