ВСС ще проверява ръководството на Софийския градски съд

08.01.2015 | 19:11 Редактор: Васил Детелинов
ВСС ще проверява ръководството на Софийския градски съд

ВСС образува проверка срещу ръководството на Софийския градски съд заради сигналите за нередности при разпределението на делата. Tова решиха магистратите след няколко часово напрегнато заседание. Редови съдии от градския съд бяха изслушани. Те представиха смущаващи разкрития как председателят Владимира Янева и заместниците й ръководят звеното. Именно софийският градски съд стана обект на нападки след като френския посланик у нас показа как с юридически хватки съдии са обявили в несъстоятелност френските дружества Белведере и Домейн Менада.

Работата на Владимира Янева и двама от нейните заместници ще се проверява от 12 членове на ВСС. Тя трябва да приключи в края на месеца. Пред кадровиците на съдебната власт съдиите от Софийския градски съд разказаха, че се срамували да кажат къде работят. По думите им в съда имало системни управленски проблеми и посочиха натовареността на магистратите, командироването им, както и гарантирането на безпристрастността на съда. Заради системата за случайно разпределяне на делата за КТБ и френската фирма Белведере, магистратите настояха за оставките на ръководството.

 

 

 

Пред кадровиците на съдебната власт правосъдният министър Христо Иванов защити думите си за предрешения избор на председател на Върховния касационен съд. По думите му е забавена втората процедура по избора. След края на заседанието министър Иванов коментира, че екшън план за смяна на ВСС няма. А темата може да се коментира едва когато такова искане бъде внесено в НС. Той бе категоричен че преждевременно освобождаване на ВСС няма да се отрази добре на съдебната система.

Членовете на ВСС обвиниха министъра, че дошъл на изслушването неподготвен. Михаил Кожарев заяви, че имало сценарии, които целели бламиране на ВСС и предсрочно прекратяване на мандата му. Изрази и съмнения, че се търсел подходящ нов състав на съвета, който да избере новия председател на Върховния административен съд и намекна, че това е човек от лидерите на Реформаторския блок.