Калфин: Ако с месец удължаване на трудовия стаж, се стабилизира пенсионна система – си струва диалогът

Бих искал да видя повече отстъпчивост по добрите предложения, коментира социалният министър

09.12.2014 | 21:56 Редактор: Мариета Иванова
Калфин: Ако с месец удължаване на трудовия стаж, се стабилизира пенсионна система – си струва диалогът

Ако срещу един месец удължаване на трудовия стаж и в замяна на това се стабилизира пенсионната система, има смисъл  да се говори, заяви в предаването Денят On Air социалният министър Ивайло Калфин. Той посочи, че в пенсионната реформа увеличаването на възрастта е само една от стъпките, наред с плащаните осигуровки и т.н. Той коментира изразеното от ДПС недоволство за увеличаване на минималните осигуровки за земеделските производители.

„Предложението за увеличаване на пенсионните осигуровки е 40 лв. на месец, което  наистина е значително за голяма част от земеделците,’заяви Калфин. Той обаче допълни, че осигурявайки се на минималния доход, земеделците се обричат на ниски пенсии. – „Те получават 60% от минималната пенсия. А, не е ли престъпление да се обричат тези хора на мизерия след като се пенсионират. Пенсионната ни система е такава, че зависи над 50% от данъците от държавата. Няма как да се чудим, след това, че пенсиите са ниски,” Калфин.

Той коментира и казуса с оказването на спешна помощ в ромските махали, като подчерта, че нападението над лекари е факт, но и че спешната помощ трябва да достигна до всички места, от които е повикана.

Попитан за работата в правителство, Калфин посочи, че с колегите си в кабинета "Борисов" работи в добър диалог: - "Имаме много различни възгледи – особено с ГЕРБ и Реформаторския блок, но засега успяваме да намерим необходимия баланс, за да няма крайности”.