Калфин призова депутатите за съгласие по дългосрочни решения за пенсионната система

Ако промените се започнат сега, те трябва да свършат след 15-20 години

09.12.2014 | 16:58 Редактор: Ирина Георгиева
Калфин призова депутатите за съгласие по дългосрочни решения за пенсионната система

Призивът ми към всички парламентарни групи е да потърсим съгласие, не такова, което ще се наложи от този парламент, а следващият ще го отмени, а такова, което ще даде увереност на хората, че не сега или следващата година, но в един обозрим 
период доходите на пенсионерите ще бъдат достойни. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин при дебатите в НС по Законопроекта за бюджет на държавното обществено осигуряване за 2015 г., предаде БТА.

Пенсионната реформа е дългосрочен процес и ако промените се започнат сега, те трябва да свършат след 15-20 години, посочи Калфин. Според него, ако политици, синдикати, работодатели не намерят съгласие, гарантират "една пенсионна система, която ще 
кара на куц крак и ще гарантира мизерия на хората, които получават пенсии". По думите на вицепремиера замразяването на пенсионната реформа не решава нищо.

"Хора, които сега излизат в пенсия, плащат голямата цена на пенсионната реформа от 1999 г. Затова съм против рязкото увеличаване на възрастта, защото тези хора ще трябва да поемат още по-голяма тежест. Но съм и против замразяването на сегашната ситуация, която е път, който води до никъде. С тази система ние гарантираме на хората ниски пенсии", посочи Ивайло Калфин.

Бюджетът на държавното обществено осигуряване за следващата година е в размер на 10.1% от БВП и то при равнище на пенсионните доходи, които са много по-ниски от това, което хората очакват.

"Поради демографските особености на страната малките числа за отделния пенсионер означават много за цялата система. Например, ако пенсиите месечно се увеличат с 10 лв. на пенсионер, това ще струва на цялата система около 300 млн. лв. 
годишно." - обясни Калфин.

По думите му коефициентът на заместване в пенсионната ни система е нисък, което означава, че когато българинът излезе в пенсия, доходите му се сриват. Начинът да се решат проблемите не е да продължаваме да замразяваме и поддържаме системата каквато е, подчерта Ивайло Калфин. 

"Пенсионната система в България в 53% се субсидира от държавния бюджет. Това е високо равнище за европейските страни. 
Какъв е смисълът да имаш самостоятелен пенсионен фонд, ако пенсиите на хората зависят от вноските от бюджета? Ако искаме да
имаме стабилна пенсионна система, това означава тя да е максимално независима." - каза още Ивайло Калфин.