Стефан Иванов: Политиците в момента не могат да определят дългогодишен национален приоритет

Настоящият политически модел е делегитимиран, коментира председателят на „Движение демократично действие”

19.10.2014 | 10:26 Редактор: Мариета Иванова
Стефан Иванов: Политиците в момента не могат да определят дългогодишен национален приоритет

В България не се провел важният разговор за това кой е националният приоритет, който да не бъде променян, независимо кой е на власт, коментира в предаването Денят On Air председателят на „Движение демократично действие” Стефан Иванов. Той даде за пример Полша, където национален приоритет е земеделието и селскостопанските субсидии.

„Ние не просто не защитаваме наш национален приоритет, но и го нямаме. Хората в момента не могат и да го определят,” категоричен е Иванов.

Неговото мнение е, че политическият модел е нелегитимен в момента. По думите му твърдението, че има голям избор в българския политически модел, включително и в дясното пространство,  е фикция.

„ Имаме очевидна делегитимация на политическия модел като такъв в неговата цялост. Резултатите от последните изборите показват, че не повече от една трета от хората са гласували за всички политически партии в парламента взети заедно. От 48% активност, като извадите 7% недействителни бюлетини, още 7% за политическите субекти, които остават под 4-процентна бариера, остава около една трета, в която е купеният вот, корпоративният вот. Там са и гласовете на много хора, които не виждат никаква надежда за промяна от тази конфигурация. Това е тотална делегитимация. И това се вижда от факта, че хората не просто не се чувстват представени, но странят от тази система и това рано или късно ще доведе до много сериозни проблеми”, смята Иванов.

Той посочи, че в преговорите за управлението в момента „няма никаква последователност, никаква дългосрочна перспектива”.
Иванов посочи още, че ръководеното от него Движение ще се учреди като партия на 19 октомври 2014.

Вижте цялото интервю от видео файла.