ГЕРБ и АБВ може да продължат консултациите на експертно ниво

Може би, най-доброто за страната би било широка коалиция, заяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ

19.10.2014 | 17:07 Редактор: Мариета Иванова
ГЕРБ и АБВ може да продължат консултациите на експертно ниво

ГЕРБ и АБВ може да продължат консултациите на експертно ниво, стана ясно след продължилите близо три часа преговори по въпросите за бъдещото управление на страната.

Двете политически формации  се обединили около мнението, че  на страната ни е нужно стабилно парламентарно мнозинство.

Менда Стоянова коментира, че е постигнато съгласие по 14 от общо 18 точки.  

По-сериозни различия между партиите се откроили по въпросите за изграждането на нови ядрени мощности и конкретно АЕЦ „Белене”, данъчната политика и ролята на държавата и нейните контролни функции при едно бъдещо управление, стана ясно от думите на Румяна Бъчварова от ГЕРБ. В този контекст тя допълни, че „различията остават”.

По въпросите за здравеопазването и пенсионната реформа било постигнато принципно съгласие, но имало разлики в подкрепяните политики.

Бъчварова изрази благодарност за конструктивния диалог. Тя допълни, че „може би най-доброто за страната би било широка коалиция” и подчерта, че този въпрос предстои да се уточни.

Бъчварова посочи още, че приема позицията на АВБ, че някои сектори, като например „Сигурност”, не трябва да бъдат политизирани.

Цецка Цачева коментира, че разговорът е бил задълбочен и по основните приоритети.

Най-добрият вариант за България е голямата коалиция, категоричен бе президентът Георги Първанов. Лидерът на АБВ посочи, че това най-добре за страната ни с оглед на предстоящата тежка зима и кризата.

"Не се отказваме от стратегическите си ангажименти за промяна на държавното устройство и реформа на политическия модел, но не е сега моментът, когато има много тежки предизвикателства, да поставяме в центъра този кръг от въпроси. Държавата трябва да има засилена, активна роля в икономиката, в социалната сфера – не администрираща, а регулираща активна роля", заяви Първанов след срещата, цитиран от Dnes.bg.

По думите му очевидно ще се наложи актуализация на бюджета, но от АБВ са на позицията, че актуализацията трябва да бъде в рамките на 3-процентния бюджетен дефицит, както са европейските изисквания.

"Обсъждахме въпроси, свързани с КТБ – там бързо трябва да се решат въпросите на вложителите, да се предприемат съответните мерки за оздравяването на банката”, посочи Георги Първанов.

Според него трябва да бъде продължен проектът „Южен поток” в съответствие с европейското законодателство.