България може да вземе гръцки F-16: Катимерини

11.10.2014 | 11:12

Гърция е в преговори със САЩ и България да продаде някои от старите си F-16 на София и даде на лизинг новите от Вашингтон, пише Катимерини на 10 октомври 2014.

През февруари НАТО поиска от България да модернизира своите ВВС и българските военни са се обърнали за Атина да обсъдят евентуалното купуване на между шест и осем самолета Falcon, съобщава вестникът, цитирайки неназовани източници.

Темата е била обсъдена за пръв път през март, по време на срещата на двамата министри на отбраната.

Гърция е получила позитивен отговор от Вашингтон по въпроса.

Прецедент за подобна сделка има с Португалия, която продаде 12 от своите F-16 на Румъния за 880 млн. долара през октомври 2013.

Източници на Катимерини са казали, че гръцките ВВС биха искали самолетите да бъдат заменени от Block 52, но САЩ не иска да ги дава на лизинг.

Източноевропейските страни като Румъния, Полша и България увеличиха вноса на оръжие, главно от САЩ.

Украинската криза направи уязвими руските съседи и всички обявиха планове да купят самолети, военни електронни системи и ракети от Западните страни.

Оръжие за 2 млрд. долара е било доставено или поръчано за последните няколко месеца, с което пазарът се превръща в един от най-бързо развиващите се в света, пише Defenseworld.

На 8 октомври България обяви, че военните ще спрат трийсетината си руски изстребители и бомбардировачи, за да затвърдят независимостта си от Москва до шест месеца.