Ирена Тодорова: При повече партии в парламента-повече хора ще се чувстват представени

Ако има 6-7 партии в следващото Народно събрание, ще е трудно съставянето на кабинет, коментира политологът

05.10.2014 | 18:07 Редактор: Мариета Иванова
Ирена Тодорова: При повече партии в парламента-повече хора ще се чувстват представени

При повече партии в следващия парламент, повече хора ще се чувстват представени, коментира в предаването Boom&Bust политологът Ирена Тодорова.  От друга страна, повечето партии в парламента ще затруднят съставянето на управляващ  кабинет, посочи тя.

Политологът допълни, че няма да е необичайно, ако не се състави кабинет и се отиде към нови избори. За разлика от Белгия обаче, където институциите функционират, дори да няма действащ кабинет и парламент, у нас това не е възможно, посочи още тя.

Според Тодорова „фрагментирането на партиите  можем да обясним с политическа немощ на големите партийни семейства. Виждаме цели структури и движения, които са се откъснали от по-големи партии. Така че, това фрагментиране е по-скоро привидно и по- скоро разпръсква гласовете на хората, които гласуват в един или друг център”.

Според международния анализатор Георги Камов „съществените неща ще стават извън политиката”. Неговата позиция е, че промяната и реформите ще се случат извън политиката. По думите му политиката е прекалено натоварена със стари послания. Очакванията му са тази зима да доминират „прозаични теми  с чисто битов контекст”. Той допълни още, че доверието идва от „начина, по който е структурирано самото общество”.

Според Ирена Тодорова промяната би могла да дойде от свиване на администрацията и нейното професионализиране. Или-кадрите в администрацията да не се сменят на партиен принцип с всяко ново правителство, а да има възможност експертно да върши работата си през годините, коментира политологът.

Цялото интервю с Ирена Тодорова и Георги Камов в следващото видео: