Еврофондове може да се използват за покриване на щетите от наводненията

21.06.2014 | 12:30
Еврофондове може да се използват за покриване на щетите от наводненията

Заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева търсят възможности за осигуряване на финансов ресурс от фондовете на Европейския съюз за възстановяване на материалните щети в тежко пострадалите от наводненията райони на страната, съобщава правителствената пресслужба.

Като възможен източник на финансиране се посочва Фондът за бедствия „Солидарност“ на Европейския съюз (ФСЕС), използван за покриване общо на случаи, в които преките щети са над 3 млрд. евро по цени от 2002 г. или 0,6 % от брутния национален доход, в зависимост от това коя от двете стойности е по-ниска.

Съгласно Списъка на текущите прагове за страните-членки публикуван от Европейската комисия, прагът за България е 232,5 млн.евро.

Правилата на Фонда позволяват извънредните мерки да бъдат финансирани със задна дата от първия ден на бедствието.

Златанова и Терзиева са обсъдили и възможността финансиране да се търси и чрез пренасочване на средства от Оперативна програма “Регионално развитие” за възстановяване на свързващата инфраструктура в засегнатите райони.

В случай, че Европейската комисия възстанови своевременно плащанията по Оперативна програма “Околна среда”, с оглед положените от българската страна усилия, ще се търсят варианти за осигуряване на финансиране и по тази програма.
След изготвянето на задълбочен анализ и оценка на щетите от наводненията, правителството ще приложи най-добрия възможен подход за отпускане на средства от европейската солидарност, съобщава още пресслужбата на правителството.

 

 

Комисарят по бедствията, Кристалина Георгиева коментира възможностите за използване на средства от ЕС в личния си профил във ФБ:

"Първо, при голямо бедствие всяка държава-членка на ЕС преценява дали може да се справи със собствени сили или да се обърне за помощ към Европейската комисия и да активира Европейския механизъм за гражданска защита. Засега оценката на българските власти е, че могат да се справят със собствени сили и не е поискана европейска помощ по линия на механизма. Разбира се, ние имаме готовност да я предоставим в случай на нужда - да пратим генератори, помпи и други необдими съоръжения и материали.

Второ, когато стане ясен мащабът на щетите, за тяхното възстановяване може да се пренасочат средства от европейски програми. Така ЕС и българското правителство направиха след наводненията в Бисер и Свиленграско, за да се възстанови засегнатата инфраструктура и подобри готовността при бедствия. Тогава бяха и инвестирани близо 100 милиона лева, основно от Оперативна програма "Околна среда", за закупуване на пожарна и друга животоспасяваща техника, благодарение на която с пъти се увеличи капацитета на нашите служби за спасяване на хора и предотвратяване на щети.

Трето, при особено мащабни бедствия В ЕС има и Европейски фонд за солидарност, от който страната ни може да получи средства ако щетите надхвърлят по размер 0,6% от брутния вътрешен доход", обясни еврокомисар Георгиева.

Ситуацията на прохода Прохода на републиката, 20 юни.