Армията спасила 16 души в наводненията

Ангел Найденов

21.06.2014 | 14:00
Армията спасила 16 души в наводненията

Министърът на отбраната Ангел Найденов обясни пред БНТ на 21 юни как военнослужещите са участвали в спасителните действия през нощта на 19 срещу 20 юни в Килифарево, Дебелец и кв. „Асенова махала“ във Велико Търново.

Четири модула от Националния военен университет са спасили 16 човека.

Още в 20.00 часа на 19 юни Военноморските сили се включват и в спасителните действия с личен състав, специализирана техника, катери и водолази във Варна.

„Вчера с хеликоптерите „Кугър“ започна евакуация на хора в района на курортния комплекс „Албена“, каза министър Найденов и подчерта, че с усилията на ВМС и ВВС са спасени близо 300 човека.

„До третия ден от големите наводнения ние участваме с 150 човека в състава на екипите, които се включват непосредствено в спасителните действия и в дежурните формирования от трите вида въоръжени сили. Те разполагат с необходимата техника“, каза още министър Найденов.

По отношение на  координацията на спасителните действия министър Найденов коментира, че в Закона за защита при бедствия ясно са разписани ангажиментите и отговорностите на различните структури - общински и областни администрации, кризисни щабове и министерства.

„Това, което направихме ние е да оценим на място ситуацията. Имаше достатъчно личен състав и техника, но липсваше координация и ясно насочване на наличните ресурси към нуждаещите се райони. Липсваше яснота към кого да се обърнат хората, когато имат нужда от помощ“, заяви министър Найденов. Той припомни, че всяка община би трябвало да има планове за защита при бедствия, в които се разписват функциите, оценката на рисковете и структурите, които действат.

Министърът на отбраната заяви, че правителството действа при много висока степен на координация, създадена още в първият ден на бедствието в Североизточна България. Обединени бяха усилията на министерствата на вътрешните работи, отбраната, здравеопазването, труда и социалната политика, транспорта и на околната среда и водите и на техните подчинени структури по места.

Министърът на отбраната Ангел  Найденов изрази своите съболезнования и съпричастност към близките на жертвите от наводненията и увери, че Българската армия е в готовност да оказва помощ и съдействие.

Кадри от Велико Търново, 20 юни, немонтирани.