Максималният осигурителен праг може да бъде увеличен?

От 2013 вдигнем абсолютно всички пенсии, обяви Тотю Младенов.

31.08.2012 | 10:28
Максималният осигурителен праг може да бъде увеличен?

Максималният осигурителен праг, който в момента е 2000 лева, има вероятност да бъде увеличен, обяви министърът на труда Тотю Младенов.  Пред Нова телевизия обаче, той е  уточни, че тепърва идеята ще се обсъжда с експерти, за да се преценят ефектите.

Младенов обяви още,  че от 2013 ще има увеличение на абсолютно всички пенсии, а не само на най-ниските, както се планираше.

"Принципът на социалното осигуряване е, че когато има увеличение, трябва да е с еднакъв процент за всички. По отношение на бюджета за следващата година ще има увеличение на всички пенсии с еднакъв процент, включително и максималните", обясни министърът.

"Когато увеличаваме пенсиите, ще се увеличат с еднакъв процент всички пенсии. Затова просто ще се вдигне максималният осигурителен праг", заяви Младенов и допълни, че тепърва ще се преценяват плюсовете и минусите на тази стъпка.

Младенов уточни, че от началото на 2013 ръстът на пенсиите ще бъде минимум със 7.6%, както вече обеща финансовият министър Симеон Дянков, което било възможно заради реформата в пенсионната система и изключителната стриктната финансова дисциплина, провеждана от правителството. На базата на тези реформи ние сега можем да си позволим и по-добро изпълнение на приходите в НОИ, а това ни дава възможност да увеличим и пенсиите догодина, обясни Младенов.