Брюксел 1

Как решенията на Брюксел променят всекидневието ни, как експерти, политици и граждани коментират новините от евроинституциите.

Събота, 17,30

Водещ:
Милена Милотинова

Експерт: Търсеният в Париж джихадист трябва да е сигнал за нашите служби

Н. Радулов и Хр. Смоленов - в "Брюксел 1" в разговор за тероризма
Публикувана: От:

"Парижкият случай трябва да се възприема от нашите служби като репер на наближаваща трудност, опасност", каза по повод търсения през седмицата  джихадист във Франция, експертът по сигурността Христо Смоленов в предаването "Брюксел 1".

Още по темата

 

"Бих казал, че случилото се в Нова Зеландия и случващото се в Западна Европа за нас трябва да е сигнал за тревога, и то не учебна тревога. Нашите служби трябва да променят начина, по който осъществяват сканирането и съответно бързото реагиране на такива проблеми", каза още експертът по повод последните атаки в Крайстчърч, Нова Зеландия и Утрехт, Холандия. При атентата в Нова Зеландия загинаха 50 души, в Утрехт терорист отне живота на трима, а властите във Франция съобщиха през седмицата, че издирват джихадист,  подозиран, че подготвя терористични актове в Париж и България. 

Самотни вълци ли са терористите в повечето случаи или част от организация?

"Самотните вълци" са артисти в моноспектакъл, в който отзад има режисьори смята Николай Радулов.

"Организацията в общоразбираемия смисъл, свързана с тероризма, много отдавна не съществува по този начин, по който ние сме свикнали: да има Ал-Кайда със стройна вертикална структура - ръководители, подръководители, изпълнители, логистици и т.н. Още след 11-ти септември терористичните структури преминаха на друг принцип на  организация. Тя е хоризонтална с клетки. Когато едната клетка бъде идентифицирана, ликвидират връзката и много трудно се стига до тях. А службите за сигурност продължават да съществуват във вертикалната си организация. Службите трябва да работят по същия начин, да пробиват вътре в тези организации, което е много трудно. Но това, че е трудно, не трябва да ни отказва от създаването на информационни позиции. Лошото е, че днешната полиция, не само българската, а и днешните специални служби се отказват от работа с хора, тъй като им се струва, че е по-лесно да работят с техника", смята Радулов. А и много от старите кадри бяха прогонени.

"Никой не може да победи тероризма с йерархично изградени военни или полицейски служби", смята и Христо Смоленов.

"Когато говорим за терористи, ние си представяме някой с автомат или облечен с взрив готов да взриви. Зад този човек в много случаи обаче стоят много интелигентни хора, завършили висши учебни заведения", смята Радулов. По думите му доста терористи включая и тези, които се занимават с киберпрестъпления, са завършили елитни университети.

"Радикализацията тече в резултат на подобни събития и тя е симетрична. Радикализацията на една религиозна общност предизвиква симетрична в друга религиозна общност в рамките на нещо, което аз наричам култова война", заяви  Смоленов.

Целия разговор на Милена Милотинова с Николай Радулов и Христо Смоленов за тероризма и последните атаки - вижте във видеото.

Харесайте ни във Facebook ТУК

Коментари ( 0 )