Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Експерт: Търсеният в Париж джихадист трябва да е сигнал за нашите служби

Н. Радулов и Хр. Смоленов - в "Брюксел 1" в разговор за тероризма

24.03.2019 | 16:10 Редактор: Иван Берберов
Експерт: Търсеният в Париж джихадист трябва да е сигнал за нашите служби

"Парижкият случай трябва да се възприема от нашите служби като репер на наближаваща трудност, опасност", каза по повод търсения през седмицата  джихадист във Франция, експертът по сигурността Христо Смоленов в предаването "Брюксел 1".

"Бих казал, че случилото се в Нова Зеландия и случващото се в Западна Европа за нас трябва да е сигнал за тревога, и то не учебна тревога. Нашите служби трябва да променят начина, по който осъществяват сканирането и съответно бързото реагиране на такива проблеми", каза още експертът по повод последните атаки в Крайстчърч, Нова Зеландия и Утрехт, Холандия. При атентата в Нова Зеландия загинаха 50 души, в Утрехт терорист отне живота на трима, а властите във Франция съобщиха през седмицата, че издирват джихадист,  подозиран, че подготвя терористични актове в Париж и България. 

Самотни вълци ли са терористите в повечето случаи или част от организация?

"Самотните вълци" са артисти в моноспектакъл, в който отзад има режисьори смята Николай Радулов.

"Организацията в общоразбираемия смисъл, свързана с тероризма, много отдавна не съществува по този начин, по който ние сме свикнали: да има Ал-Кайда със стройна вертикална структура - ръководители, подръководители, изпълнители, логистици и т.н. Още след 11-ти септември терористичните структури преминаха на друг принцип на  организация. Тя е хоризонтална с клетки. Когато едната клетка бъде идентифицирана, ликвидират връзката и много трудно се стига до тях. А службите за сигурност продължават да съществуват във вертикалната си организация. Службите трябва да работят по същия начин, да пробиват вътре в тези организации, което е много трудно. Но това, че е трудно, не трябва да ни отказва от създаването на информационни позиции. Лошото е, че днешната полиция, не само българската, а и днешните специални служби се отказват от работа с хора, тъй като им се струва, че е по-лесно да работят с техника", смята Радулов. А и много от старите кадри бяха прогонени.

"Никой не може да победи тероризма с йерархично изградени военни или полицейски служби", смята и Христо Смоленов.

"Когато говорим за терористи, ние си представяме някой с автомат или облечен с взрив готов да взриви. Зад този човек в много случаи обаче стоят много интелигентни хора, завършили висши учебни заведения", смята Радулов. По думите му доста терористи включая и тези, които се занимават с киберпрестъпления, са завършили елитни университети.

"Радикализацията тече в резултат на подобни събития и тя е симетрична. Радикализацията на една религиозна общност предизвиква симетрична в друга религиозна общност в рамките на нещо, което аз наричам култова война", заяви  Смоленов.

Целия разговор на Милена Милотинова с Николай Радулов и Христо Смоленов за тероризма и последните атаки - вижте във видеото.

Харесайте ни във Facebook ТУК