Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

БЕХ ще обжалва глобата от 77 млн. евро. Какви са рисковете

България не признава вина по казуса

25.12.2018 | 19:46 Редактор: Зара Паталева
 БЕХ ще обжалва глобата от 77 млн. евро. Какви са рисковете

ЕК наложи глоба от 77 милиона евро на Българския енергиен холдинг за нарушаване на антимонополните правила. Глобата е наложена на БЕХ, неговото дъщерно дружество за доставка на газ "Булгаргаз" и неговото дъщерно дружество за газова инфраструктура "Булгартрансгаз" след сезиране от Овъргаз заради блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС. Защо ни глобяват и можеше ли да избегнем глобата - това беше една от основните теми в последната работна седмица на 2018 година, която ще коментираме в предаването с енергийните експерти проф. Атанас Тасев и Еленко Божков, бивш зам.-председател на на ДКЕВР. 

В парламента обаче опозиция и управляващи влязоха в словесен сблъсък - от БСП заявиха, че ЕК не е искала приватизация на Булгартрансгаз. От ГЕРБ контрираха, че НС два пъти взема решение по този казус. И единодушно отхвърли варианта България да признава вина по това дело. Освен това според тях глобата няма да излезе от джоба на българските данъкоплатци, защото каквито и глоби да се платят от държавните дружества, те не са ценообразуващ елемент, заяви Делян Добрев. 

ЕК задейства плана си за Брекзит без сделка. Предприемат се 14 мерки в няколко области, включително финансовите услуги, въздушния транспорт, митниците, които ще създадат сериозни смущения за гражданите и бизнеса в останалите 27 държави от ЕС. Но ги приема сега, за да гарантира, че необходимите извънредни мерки могат да влязат в сила на 30 март 2019 г. Усещат ли британците вече реално излизането си от ЕС, какви са настроенията на острова, биха ли преразгледали становището си от референдума преди година и половина - още повече, че Европейският съд им даде зелена улица за крачка назад. Говорим с Поля Станчева в предаването  "Брюксел 1" по Bulgaria on air!

Втора част гледайте тук>>