Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Дипломат №1 на Р. Македония Никола Димитров за споразумението с Гърция

ЕС - отново разединен за мигрантите

25.06.2018 | 11:15 Редактор: Зара Паталева
Дипломат №1 на Р. Македония Никола Димитров за споразумението с Гърция

След подписване на споразумението между Скопие и Атина външният министър на Р Македония даде ексклузивно интервю за предаването "Брюксел 1"  по Bulgaria ON AIR по време на заключителната среща на парламентарните комисии по европейски въпроси на страните от ЕС в София. Какво каза Никола Димитров за споразумението с Гърция, за над 20-годишния спор, за протестите в Македония и Гърция, за отговорността на бившия премиер Никола Груевски, за процеса на антиквизация в страната и трябва ли той да приключи, за ролята на България.
 
Преди срещата на върха по въпроса за миграцията, Юнкер свика в Брюксел извънредна среща за изглаждане на противоречията. Вишеградската четворка отказа да присъства, Италия също заплаши да бойкотира тази среща, защото защитавала интересите на Германия, но в крайна сметка ще присъства. 
 
Турция пред решаващи избори в неделя, които ще въведат резултатите от референдума за президентска република в действие. Ще увековечат ли те властта на президента Ердоган и как ще се отразят в региона и Европа? Темите коментират проф. Николай Радулов, НБУ, експерт по сигурността,Мария Стоянова, БНТ, бивш кореспондент в Берлин и  Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин и Истанбул.