Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Юлияна Колева: Няма да има ефект от оставка на ВСС

В България има противоречива практика по граждански и търговски дела, категорична беше Колева, гост в Брюксел 1 на 30 януари.

30.01.2016 | 23:22 Редактор: Виргиния Стаматова
Юлияна Колева: Няма да има ефект от оставка на ВСС

ВСС като цяло няма как са подаде оставка, коментира в студиото на Брюксел 1 Юлияна Колева, председател на Kомисията по правни въпроси към ВСС, по повод призивите на управляващите парламентарни партии (ГЕРБ и РБ) за оставки.

Още по темата

Тя поясни, че това могат да направят членовете му по отделно. През декември, когато Съюзът на съдиите поиска оставката на ВСС, до такива не се стига, основно поради предстоящите промени в Закона за съдебната власт, обясни още съдийката.

Ако всеки един член на ВСС подаде оставка в момента, ефектът ще е нулев“, подчерта тя. „Механизмът за избор на нов съствав на ВСС ще е същият, като при няшия избор“, категорична беше Колева.

Според  съдийката, дори и по-голяма част от висшите магистрати да подадат оставки в момента, без да бъде прекратен мандатът на Съвета, новоизбраните членове трябва да довършат мандата на предшествениците си, до края на който остава малко повече от една година.

По повод забележките към ВСС, че лишсват правила за дисциплинарните производства, Юлияна Колева поясни, че тази критика е от миналогодишния доклад на ЕК: „Вече са изработени стандарти за оеднаквяване на дисциплинарните производства. Но това не е достатъчно, защото в дисциплинарните производства участват няколко органа: административни ръководители, ВСС, ВАС.“

След приемане на Закона за съдебната власт ще се разграничат функциите на административните ръководители и ВСС. Така ще отпаднат критиките, че едни и същи лица предлагат, разследват и налагат дисциплинарни наказания.

По повод липсата на усещането за справедливост в обществото, Колева коментира: „Имаме много тежък проблем с еднаквото приложение на закона по граждански и търговски дела, с наличието на противоречива, т.е. незаконна практика, по едно тълкувателно решение“. Тя поясни, че по един закон у нас съществуват противоречиви становища и резщмира проблема така: „Въпреки, че върховните съдилища са установоли незаконността на тези решения, те остават в правния мир“.

При последните конституционни промени, беше пропуснат моментът да се предвиди възможност за подаване на  „индивидуална конституционна жалба“, която позволява на отделните граждани да се обръщат директно към Конституционния съд, особено когато понякога дори със съдебни решения се нарушават конституционни права и интереси, коментира още Юлияна Колева.

Какво коментира още тя във връзка с отхвърлената кандидатура на Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд, вижте тук.