Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Какво ни каза ЕК с мониторинговия доклад, в Брюксел 1

Брюксел 1, 30 януари

30.01.2016 | 22:14 Редактор: Виргиния Стаматова
Какво ни каза ЕК с мониторинговия доклад, в Брюксел 1

Кой как разчете казаното от Брюксел и какви стъпки трябва да бъдат предприети оттук нататък - гости в първата част на предаването говорителят на Съюза на съдиите в България Иван Георгиев и Юлияна Колева, председател на Комисията по правни въпроси на ВСС, а във втората част - депутатите Георг Георгиев от ГЕРБ и Таско Ерменков от БСП. И накрая - интервю с Ирина Бокова за кандидатурата й за генерален секретар на ООН. 

Къде се проблемите в правораздаването и защо в обществото няма усещане за справедливост? В документа, с който всяка година Европейската комисия отчита напредъка на страната ни в областта на правосъдието и вътрешните работи, за пореден път се отправят критики. За липсата на задоволителни резултати в борбата с организираната престъпност, за непрозрачните назначения на Висшия съдебен съвет и за отказа на институциите да проверят обективно и независимо скандали като "Яневагейт".

Още по темата

На скандала "Яневагейт" е отделено специално внимание, а констатацията е, че случаят показва системни проблеми. Акцентира се, че едва след многократни призиви за независимо разследване ВСС и прокуратурата са обявили, че ще започнат разследвания във връзка със съдържанието на записите. Преди това проверката засягаше само тяхната законност. ЕК говори за евентуално упражняване на неправомерно влияние върху работата на ВСС и дава за пример невъзможността на ВСС да избере вече близо две години председател на Софийския апелативен съд, въпреки получената от Нели Куцкова подкрепа от страна на съдиите.

Брюксел критикува и липсата на ясни критерии за преценка на назначенията на магистрати. В документа се поставя акцент на необходимостта на управляващите да се придържат към приетата преди една година стратегия за продължаване на съдебната реформа и в частност проекта за промени в Закона за съдебната власт. Ден преди официалното оповестяване на тези констатации, ГЕРБ и РБ поискаха Висшият съдебен съвет да се саморазпусне. По закон обаче висшите магистрати могат само сами да решат дали да се оттеглят или нет.

Вижте още във видеото.