Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Брюксел 1: Планът Юнкер, миграционната криза и европейските граници

17.10.2015 | 20:14 Редактор: Лъчезар Вълев
Брюксел 1: Планът Юнкер, миграционната криза и европейските граници

В предаването Брюксел 1 от 17 октомври 2015 Милена Милотинова разговаря с избраната тази седмица за заместник-председател на Фонда за стратегически инвестиции на ЕС Илияна Цанова по скайп от Лондон.

Цанова съобщи, че първият одобрен български проект по Плана Юнкер е гаранция към Сибанк за отпускане на финансиране за малки и средни компании на стойност 200 млн лв, съобщи Цанова. Сделката според нея е била подписана в началото на октомври.

Инвестиционният план /Планът Юнкер/ предвижда подкрепа за 28-те страни от ЕС в следващите 3г. Фондът разполага с 21 млрд евро, но може да генерира над 300 млрд евро.

Фондът започва с първоначално финансиране от 16 млрд евро от европейския бюджет и 5 млрд от Европейската инвестиционна банка. Проектите са в областта на инфраструктурата, образованието, изследванията и иновациите, ВЕИ и енергийна ефективност.

Илияна Цанова обясни, че средствата са насочени към публични и частни инвестиции:

„Частният ресурс е във фокуса на стратегията“, каза Цанова. „Това са заеми, гаранции, акционерно участие“.

Например при изграждането на път, той трябва да "има много усилно доказателство, че е важен за икономическото развитие на страната“, каза Цанова.

 

Първата част на предаването Брюксел едно включва и разговор в студиото по световната тема номер 1 – бежанците. Какво се случва на турско-сирийската граница – разказ на завърналите се в четврътък пред нощта оттам Азхар Аломар и Шади Мартини от фондация "Ориент България".

Във втората част на предаването  - Асен Агов, журналист, дългогодишен депутат и председател на парламентарната комисия по външни работи от 1997 до 2001 г. и Николай Радулов, експерт по сигурността и главен секретар на МВР през 1997 и 1998 г. за това успява ли Европа да убеди Турция да се справи с трафикантите на хора, какво предлагат  лидерите на страните от ЕС на Турция за справяне с бежанския поток и как Европа охранява външните си граници.