Трудно е да видим голямо възстановяване на петрола през 2015: Аткинсън

20.01.2015 | 18:16
Трудно е да видим голямо възстановяване на петрола през 2015: Аткинсън

Главният анализатор на Lloyds List Intelligence, Нийл Аткинсън коментира спада на цените на петрола, колко ниско може да паднат още и какво е бъдещето на сектора в студиото на Bloomberg TV в Лондон с Райън Чилкот, Марк Бартън и Анна Едуардс в предаването “Countdown.”


Това е досаден въпрос, но искам да го задам. Колко ниско може още да падне петролът? 28 долара е цифрата, която цитирате. Тя е възможна, така ли?

Това е информирано предположение. Всеки, който ви казва - ще падне до 20 долара спекулира. Причината, поради която посочих тази цифра бе, за да илюстрирам това, което стана през 2008, когато цената от 146 долара падна до 46.

Тогава фундаментите бяха не така зле, както са днес.

Просто исках да посоча, че подобен спад би ни довел от 115, което беше пикова стойност в средата на 2014 до 28.

Това е аритметика. Няма смисъл.

 

Значи не казвате, че петролът ще падне до 28 долара.

Определено не.

 

Bloomberg направи проучване. Спадащите цени насърчават глобалния растеж, според трима от четирима инвеститори, с които говорихме. Защо мислят така? Това се вижда от отговора на другия им въпрос - защо петролът пада? Близо трима от четирима смятат, че това е въпрос на свръхпредлагане, а не проблем на търсенето. Как мислите?

По малко от двете.

През 2014 успешно намалявахме очакванията си за ръст на глобалното търсене на петрол. Китай е много добър пример. Чухме какви са данните на Китай.

В началото на 2014 светът започна да използва над 1 млн барела петрол повече дневно, в сравнение с 2013. Сега, в началото на 2015 май използваме само по 700 000 барела на ден повече петрол от предишната година.

Така че очакванията за търсене бяха намалени.

От гледна точка на предлагането, увеличението на добивите особено от САЩ, но не само, и от Канада, бе по-голямо от очакването.

Имаме понижено търсене, повишено предлагане и изведнъж се оказваме в ситуация, в която пазарът според някои хора е пренаситен.

Ситуацията ще се запази в следващите шест месеца, на базата на цифрите, които Международната енергийна агенция и самите ОПЕК представиха в средата на януари.

Не сме излезли още от тази ситуация.

 

Мислите ли, че към края на 2015 цените ще подскочат, очаква ли го Международната енергийна агенция? Не сте сигурен?

Вижте им данните. Да, през втората половина на 2015 май пазарът ще започне да се балансира.

Ако бъдем истински оптимисти и глобалното търсене на петрол наистина започне да върви нагоре отново, защото МВФ каза преди на 20 януари, че хората имат повече доверие и харчат повече.

Това ще доведе по повече икономически ръст, повече търсене на петрол и ръстът на предлагане на петрол, от САЩ особено, е намален, заради липсата на инвестиции и ниските цени.

Тогава да, Международната енергийна агенция може би е права и може да започнем да виждаме отново повишение на цените.

Но има страшно много време преди да стигнем дотам.

 

Защо петролните компании вече намаляват цените, ако вярват, че цените ще се повишат към края на 2015. Това не е ли послание само по себе си?

Не вярвам, че някой си мисли, че ако цената започне да расте или ако започне да расте в края на 2015, ще бъде сметнат за глупак. Например хората много говорят за факта, че петролните компании и трейдърите купуват петрол и го съхраняват на борда на танкери или на сушата, защото е евтин.

Всичко това означава, че имаме разсрочено предлагане, което ще се върне отново на пазара в даден момент - когато изтекат договорите.

Това не означава, че излишъкът ще изчезне много бързо.

Освен ако няма рязък спад в ръста на производството в САЩ и други страни извън ОПЕК, подкрепен от рязък ръст в търсенето, е много трудно да видим сериозно възстановяване във второто полугодие на 2015.

 

Още по темата

Ако се върнем пак на ОПЕК, според това проучване, половината респонденти смятат, че ОПЕК ще бъде принуден да намали производството в даден момент през 2015. Но интересното е, че повече от половината от тези, които смятат, че ОПЕК ще се намеси, твърдят, че ще стане във второто полугодие. ОПЕК ще заседава отново във Виена на 5 юни. Сигурно това показва, че хората не виждат ОПЕК скоро да може да реши да намали производството в следващите 6 месеца. Ако ще има съкращаване, то би било в края на годината. Това е ако слушаме инвеститорите.

Вие съгласен ли сте?

Не виждам да се очаква съкращение.

Ще има много ясна смяна в политиката - те няма да заседават, както правеха преди, в средата на 90-те, когато Северно море пусна изведнъж 6,9 млн барела дневно. Тогава ОПЕК спря производството, за да спре спада.

Те няма да направят отново тази грешка като намалят постепенно собственото си производство само за да позволят на пазарен дял на ръст на производството от производители с високи разходи като САЩ, но и Канада и др.

Защо да променят политиката си така бързо?

 

Колко ги боли производителите, които произвеждат с високи разходи? Хеджират ли, за да не е толкова болезнено?

Всъщност това е много добър въпрос, защото хеджирането е много тайнствена концепция.

Това, което се опитваме да разберем е колко продукция особено от САЩ, колко скъпа продукция се хеджира и за колко време?

Защото с напредването на 2015, вероятно тези договори ще започнат да излизат един по един.

Има елемент на хеджиране, да, което означава, че производителите могат да продължат да работят засега, без оглед на текущите цени. Защото имат гарантирана цена.

Така че хеджирането играе ролята си, но не вярвам да играе основната роля.

Вече виждаме някои признаци като спиране на проекти, в очаквани разходи, в наемане, в бюджети, това ще продължи.

Можем да кажем, че вероятно някои компании прибързват. Може би трябва да мине повече време.

Но като казвам това, те все пак трябва да се харесат на акционерите си и са възприели убеждението, че няма да има скорошно завръщане, завръщане в близко бъдеще към славните времена - само допреди няколко месеца, когато барелът струваше 100 долара!

 

За акционерите - доближаваме ли до момент, както беше в края на 90-те, когато имахме мегасливания?

О, да..

 

Ще видим ли сливания?

Това бяха интересни времена, когато не минаваше ден без да появи някаква нова комбинация - между BP, Chevron, Texaco и останалите.

Да, това е много добър въпрос, защото има компании, които бихме могли да наречем второразредни в сравнение с големите - не ме карайте да ги назовавам.. Premier Oil, Tele Oil, компании от този размер - те вероятно нямат тежестта на мейджърите, но имат интересни перспективи и може би подобни компании - от този размер и тази тежест, ще открият, че могат да се слеят. Или да бъдат придобити от някой от мейджърите.

Сред самите мейджъри - най-слабите сред тях, по всякакви причини е разбира се BP.

Има много неизвестни разбира се, но за такава компания, която страда от ниските цени на петрола, както и всичките й себеподобни - тя има и още един проблем.

Има някои спекулации за Exxon Mobil, как са говорили с тях.. Смятам, че трябва да следим това много внимателно в следващите няколко месеца.