Авиошоу

Събота от 15:30 часа
още

New Horizons пише историята на Слънчевата система: Авиошоу 25 юли 2015

Кои са хората зад проекта на NASA

27.07.2015 | 07:00
New Horizons пише историята на Слънчевата система: Авиошоу 25 юли 2015

Един апарат пише история в момента и създава работа за изследователите на нови светове за десетилетия напред, докато лети на близо 6 милиарда километра от Земята с най-бързата скорост, постигана някога от човека. Днес в предаването ни за аерокосмическата индустрия ще говорим само за Космос, защото пред очите ни се разкриват едни наистина Нови хоризонти в разбиранията ни за Слънчевата система и онова, което я дели от междузвездното пространство. Какво видяхме на деветата планета, какво предстои да видим и защо достигнахме до Плутон толкова бързо?

На 14 юли 2015 един малък космически апарат влезе завинаги в историята, като прелетя покрай Плутон - бившата девета планета, и изпрати спиращи дъха изображения на един свят, който досега познавахме само като купчина размазани пиксели от снимките на най-мощния телескоп, с който хората разполагат.

Този епизод на Авиошоу Александър Богоявленски разказва за една от най-забележителните изследователски мисии на нашето време.

Чуйте коментарите на Алан Стърн - главен изследовател на мисията от научноизследователския институт в Болдър, Колорадо, Ранди Гладстоун - втори главен изследовател на мисията и професор от университета в Сан Антонио и Фран Бегенал - изследовател от института в Болдър, Колорадо.