Линия Здраве - 17.4.2022

18.04.2022 | 12:34 Редактор: Таня Харизанова

Още Хипократ е казал, че всички болести започват от червата. От друга страна знаем, че около 70% от имунната система се намира в интестиналния тракт или това е така наречената Гастроасоциирана имунна система. Чрез храната и течностите, които консумираме, в тялото ни постъпват чужди антигени, но в стомашно-чревния тракт те биват неутрализирани. Живеем в толкова замърсен свят с изобилие от храна, отгледана и преработена с помощта на изкуствени вещества и добавки, овкусители, оцветители, консерванти, подобрители и др. Всички те натоварват интестиналното здраве и забавят или затрудняват естествените процеси по детоксикация на организма.

Популярна е теорията за съществуването на отделна нервна система, която е толкова сложна, че бива определяна като нашият втори мозък. Ентералната нервна система се състои от около 500 милиона неврона, като приблизителната й дължина е 9 метра. Именно този „втори мозък“ е отговорен за приема на вредна храна, когато се намираме под стрес, за рязката и необяснима промяна в настроението, както и за развитието на редица заболявания.

Защитата на стомашно-чревния тракт се осъществява чрез 3 стъпки. Първото оръжие е произвежданият от лигавицата мукус, след това идва ролята на епителния слой, който действа като втора бариера, и не на последно по значение място е локалната имунна система в самата чревна лигавица. Тънкото черво, освен храносмилателен, е и лимфоиден орган, т.е. орган на имунната система и голяма част от неговата маса е заета от нейни елементи. Как да осигурим равновесието на тази сложна вътрешна екосистема, как да я предпазим от действието на външните фактори, каква е ролята на храната за интоксикация и респективно детоксикация на организма, както и как храненето може да се превърне в средство за превенция на заболявания. За всичко това ще си поговорим днес в предаването "Линия Здраве" с д-р Найден Кандиларов, който е гастроентеролог в Клиниката по обща и чернодробно-панкреатична хирургия в УМБАЛ "Александровска".

Целия разговор гледайте във видеото!