Спас Ташев: Българите трябва да бъдат вписани в конституцията преди да оттеглим ветото

Доктрината на Северна Македония е създадена в Белград и в Москва, казва експертът от БАН

18.04.2022 | 12:30 Редактор: Таня Харизанова

Ново напрежение в отношенията София – Скопие за съществуването на документ, който Скопие приема, но МвнР отрича подписването на подобен документ. Коментар по темата в предаването „Брюксел 1“ на Спас Ташев от БАН.

„Тези турбуленции до голяма степен се дължат на практиката на поява на доста фалшиви новини или новини, които са само частично верни. Част от информацията научихме от медиите в Северна Македония. Те предизвикаха и реакции в поведението на българските управляващи и едва в последствие бяха принудени да вземат отношение към тези неща. Всъщност пръв заговори за наличието на някакъв документ, който третира отношенията между България и Скопие на настоящия етап, бившият външен министър Антонио Милошоски. Той каза, че има някакъв non paper и постави въпроса пред македонското правителство, пред Буяр Османи и смятам, че вече именно поради тази причина актуалният македонски външен министър започна да дава разяснения относно наличието на такъв документ, който пък провокира българския премиер да застане в някаква обяснителна позиция и да казва, че такъв документ не е подписан. Доколкото на мен ми е известно, такъв документ наистина съществува, но той е проект. От тази гледна точка наистина от българска страна документът не е подписан. Още повече, че в Скопие се изнесе, че преговорите, които са водени, въобще съдържанието на тези документи, са на базата на личните решения на премиера Петков и на неговия кабинет, но не са съгласувани с коалиционните партньори. Поне такава е информацията от скопските медии, поради което пък и управляващите в Скопие не се ангажираха с коментари за съдържанието на документа. Но това, което се чува е, че върви едно задкулисие, в това число и някакъв натиск се упражнява върху българските депутати, да се съгласят да отпадне ветото съвсем скоро - имам предвид през месец юни, настоящата година, за да може Скопие да започне преговорите“, каза Спас Ташев.

„Премиерът Петков каза, че всяка промяна ще премине през Народното събрание, като той щял да се вслуша дори в становището на опозицията и на обществените организации. Не съм чул дали някой се е допитал до мнението на обществените организации, но при всички случаи сондиране на мнението на депутатите е в ход и за съжаление чуват се и някакви лоши послания, че се правят внушения, част от депутатите, които са “против” отпадането на ветото, да не присъстват в залата, за да се свали кворумът и евентуално такова решение за отпадане да може да бъде прокарано чрез по-ниския кворум. Но тук вече навлизаме в сферата на спекулацията, така или иначе имаме реакция и на трите партии, които формират четворната коалиция. Всички те се разграничиха от подобна позиция, като казаха, че на този етап нито “Има такъв народ” нито БСП, нито другата партия ще се съгласят, ветото да отпадне“, категоричен е Спас Ташев.

По повод  вписването на македонските българи в конституцията на РСМ Спас Ташев заяви:

„Сегашната официална позиция е, че България настоява това да стане преди европреговорите. Тоест това са реалните стъпки на добра воля, които Скопие трябва да покаже, за да дадем съгласие да се стартира този процес за евроинтеграция. Доколкото ми е известно на мен, то това го научавам от мои приятели в Скопие, се подготвят някакви козметични действия, които да задоволят или да създадат илюзия, че задоволяват българските претенции. Например чувам, че се променя учебникът за пети клас. Но учебникът за пети клас е на доста ниско академично ниво. В него има само няколко изречения, които звучат обидно и фалшифицират история, свързана с България. На настоящия етап не са предприети действия за промяна на учебната програма в по-горните класове, където са големите фалшификации, където е този масово използван език на омразата“, коментира Спас Ташев.

„Ще се направят малки стъпки, които ще се представят като големи, но всъщност, според мен, не може да бъдат основа за промяна на българската позиция. И другото, което е обещано от Скопие, е да се сменят 16 плочи с език на омразата и нападки към България. Но те са около 2000. Така че, виждаме за какво нищожно количество става въпрос. Да не говоря, че самите българи в Северна Македония още преди години, поеха инициативата и сами взеха да чупят част от тези плочи, в които се говори срещу България и срещу фалшифицирането на българската история. Така че, аз се надявам да не се стигне до това, местните северномакедонски граждани да ни изпреварят със своите действия и да решат този проблем“, допълва Спас Ташев. 

Спас Ташев коментира и твърденията на някои анализатори, че ако не се даде старт на европреговорите на РСМ, Москва ще увеличи влиянието си там.

„Нещо повече, дори в Скопие беше разработена тезата за украинския сценарий, че едва ли не, ако Скопие не започне преговори час по-скоро, щяло да се случи същото, както с Украйна и някоя външна сила, те визират Сърбия и стоящата до нея Москва, но често пъти по-скоро асоциацията е с България, която имала агресивна политика към Северна Македония и сравняват дори България с Русия по отношение на тази политика, както Русия към Украйна, така и България към Северна Македония. Трябва да кажем, че Северна Македония е член на НАТО. Тя не е застрашена по никакъв начин от каквато и да било външна агресия. Но доктрината на Северна Македония е създадена в Белград и в Москва. Целта на Белград и на Москва е да вкарат тази своя доктрина в крепостта, наречена Европейски съюз, и по този начин ще я превземат отвътре. Поради тази причина България наистина трябва да положи всички възможни усилия да се пребори със сръбско-руското влияние, да бъде пресечено в мига, преди Скопие да започне официално своите преговори за членство в ЕС“, категорична е позицията на Спас Ташев от БАН.

Според експерта от БАН, „българите трябва да бъдат вписани в конституцията преди да оттеглим ветото“.

Целия разговор гледайте във видеото.