Линия Здраве - 20.3.2022

21.03.2022 | 15:30 Редактор: Таня Харизанова

Здравето на нашата кожа

Кожата ни е един от най-големите органи в човешкото тяло. Тя има ключови протективни функции, представлява защитна първична бариера пред патогенни микроорганизми, субстанции и вещества, тя е важен отделителен орган, отговаря за телесната термогенеза, предпазва ни от вредните фактори на околната среда.

Същевременно с това, кожата отразява нашето общо здравословно състояние, по нейния външен вид можем да съдим за наличието на здравословни проблеми, като например дефицити на есенциални хранителни вещества, алергични реакции, автоимунен процес и др.

В стремежа си да изглеждаме по-привлекателни и млади, често прибягваме до козметика или процедури, които вредят на здравето на кожата. Понякога несъзнателно нанасяме повече вреда на кожата си, отколкото грижа, когато използваме продукти с агресивни съставки и нежелани странични ефекти.

Това особено в голяма степен се отнася за нас дамите, но напоследък и господата не ни отстъпват по суета. Прикриваме кожни несъвършенства с обилно количество грим, който запушва порите и пречи на кожата да диша. Подлагаме се на процедури, често с недоказан ефект в дългосрочен план, вместо да търсим първопричините за кожните ни проблеми отвътре навън.

Защото както здравето на всеки орган в човешкото тяло, така и това на кожата ни зависи от хранителния ни режим, от житейските ни навици, от количествето и качеството на съня ни, от хидратацията на организма, както и от нивото и интензитета на стреса, на който сме подложени в нашето ежедневие.

Кои са факторите, от които зависи здравето на нашата кожа, от какво се влияе нейният свеж и сияен външен вид, тонус и тугор, как да забавим процесите на стареене, и кои са съвременните модерни неинвазивни методики на лечения на дерматологични заболявания и несъвършенства ще ни разкрие от своята практика проф. д-р Николай Цанков, председател на Българското дерматологично дружество, член на борда на Европейската академия по дерматология, национален консултант по дерматология и венерология.

Гледайте целия разговор от предаването "Линия Здраве" във видеото!