Линия Здраве - 13.3.2022

14.03.2022 | 18:00 Редактор: Таня Харизанова

Наблюдаваме сериозен ръст на онкологичните заболявания, които са една от водещите причини за смъртност в световен мащаб.

През последните 40 години е нараснал три пъти броят на българите, които се разболяват от злокачествени заболявания. Според данните на Националния център по обществено здраве и анализи най-честата форма на рак е тази на млечните жлези, следвана от рака на женските полови органи, но също голям е процентът и на диагностицираните хора с рак на храносмилателната система и злокачествени образования на кожата.

Надявам се науката и милиардите, които ежегодно се инвестират в развойна дейност скоро да дадат резултат и това коварно заболяване да бъде овладяно и напълно лечимо.

Днес ще насочим темата на разговора върху профилактиката и ранното диагностициране, като елемент от цялостната лечебна практика и като най-ефективна форма на превенция на човешкото здраве и съхранение на живота.

За целта сме поканили в предаването "Линия Здраве" доц. д-р Желязко Арабаджиев, началник на Отделение по медицинска онкология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда и председател на Българското научно дружество по имуно-онкология.

С доц. Арабаджиев ще си поговорим за това, как ранното диагностициране може да спаси човешки живот, за културата на профилактика на българина, за ролята на имунитета в общия здравословен статус, за превенцията и съвременните методи на ранна диагностика и последващо лечение на онкологичните заболявания.

Целия разговор гледайте във видеото!