Линия Здраве - 6.3.2022

07.03.2022 | 15:00 Редактор: Таня Харизанова

Всички знаем, че движението има ключова роля в превенцията на редица заболявания. Движението е живот, енергизира тялото и е извор на здраве и добро настроение. Но движението също така има съществена роля в лечението и възстановяването на тялото след прекарани травми, фрактури или дори тежка хирургична намеса.

В България има отлични хирурзи, ортопеди и травматолози, които ежедневно помагат на стотици пациенти да възстановят своето здраве. Но днес искам да ви обърна внимание на един съществен незаменим елемент в посттравматичната рехабилитация и възстановяване на двигателните способности и сили, а именно кинезитерапията.

Накратко, кинезитерапията представлява „лечение чрез движение“, но в дълбочина тази научна дисциплина съчетава познания по медицина, педагогика, анатомия, физиология, биохимия и др.

Кинезитерапията се прилага с успех в широк диапазон от състояния, както за профилактика така и за възстановяване на тялото след прекарани заболявания. За да ни разкаже повече за комплексността на травматизма, хирургията и ефектите от кинезитерапията, поканихме в предаването "Линия Здраве" кинезитерапевта Ана Николова - доктор по кинезитерапия и главен асистент към Тракийския университет.

Целия разговор гледайте във видеото.