Линия Здраве - 7.11.2021 - Пълен запис

09.11.2021 | 13:00 Редактор: Таня Харизанова

Щитовидната жлеза е най-голямата ендокринна жлеза в човешкото тяло. Нейната функция влияе върху редица органи и системи като сърдечно-съдова, храносмилателна, нервна система, нашия метаболизъм и психическо благосъстояние. Жлезата има значение за организма като метаболитен регулаторен орган, който участва в клетъчната регулация, в експресията на гени на почти всички органи и системи в човешкото тяло.

В световен мащаб се наблюдава пандемия, свързана с развитието на заболявания на щитовидната жлеза. Жените са засегнати с до 20 пъти повече от мъжете.

Както и при останалите жлези, когато щитовидната жлеза не функционира нормално, се наблюдава хипо- или хиперфункция. Хиперфункция на щитовидната жлеза се свързва с отделяне на по-голямо количество хормони в кръвта поради увеличен синтез. Причини за това могат да бъдат Базедовата болест, доброкачествени образувания с хормонална активност (възли), злокачествени образувания на жлезата, тиреоидит на Хашимото с хиперфункция и други. Най-честата причина за хипофункция на жлезата е тиреоидитът на Хашимото. Нарича се още лимфоцитен тиреоидит на Хашимото и представлява автоимунно заболяване.

Как се откриват, диагностицират и лекуват заболяванията на щитовидната жлеза? Може ли човек, страдащ от заболяване на щитовидната жлеза, да води нормален начин на живот? Може ли да се излекува напълно хипо- или хиперфункцията на жлезата? На тези и на още важни въпроси по темата ще ни отговори доц. Александър Шинков.

Доц. Александър Шинков е специалист ендокринолог с над 20 години опит и с научни интереси основно в областта на заболяванията на щитовидната и паращитовидните жлези, метаболитните костни заболявания. Член на Българско дружество по ендокринология, Европейско дружество по ендокринология, Американско дружество по ендокринология, Европейска и Американска тиреоидна асоциации.

Целия разговор гледайте във видеото!