Линия Здраве - 31.10.2021

01.11.2021 | 14:00 Редактор: Таня Харизанова

В този брой на предаването "Линия Здраве" ще поговорим за значимостта на имунитета в контекста на наближаващата есен, сезонът, който подготвя тялото ни да се адаптира към прехода от дългите летни към по-късите зимни дни.

През зимата тялото ни не само ще бъде изложено на по-малко количество слънчеви лъчи, но и ще ограничим излизанията на чист въздух, денят ще е по-къс, съответно нивата ни на Витамин D, a оттам и на серотонин, хормонът на щастието, ще бъдат по-ниски. Това ще понижи доброто ни настроение, характерно за топлите летни дни, често ще доведе до усещания за меланхолия и депресия, които неминуемо ще повлияят и на нашия имунитет.

Несъмнено зимата и есента са сезоните, когато сме изложени на по-голяма експозиция на вируси и бактерии, дори извън контекста на Ковид пандемията. Всичко това ни кара да се замислим как да подсилим имунитета си, как да се погрижим за съпротивителните сили на организма и как да се предпазим от вирусните инфекции.

За целта гост в студиото е проф. д-р Мария Николова, специалист по клинична имунология, автор на над 80 научни публикации в областта на регулацията и модулацията на клетъчния имунен отговор и неговите нарушения в хода на хронични инфекции, член на Българската асоциация по клинична имунология, Европейския съюз на имунологичните дружества, съпредседател на секция „Имунология” към СУБ от 2014 г.

Имунитетът и начинът ни на живот са тясно свързани. Храненето, сънят, движението, хидратацията и емоционалното ни здраве влияят в значителна степен на съпротивителните ни сили.

Цялото интервю гледайте във видеото!