Money.bg - 2.10.2021 - Пълен запис

04.10.2021 | 17:30 Редактор: Таня Харизанова

Ако има нещо, което трябва да ви притеснява през предстоящата зима, то не е само здравната обстановка в България, но и цените на енергията. В световен мащаб тя поскъпва и това несъмнено ще засегне и нашата страна. Колко обаче ще поскъпнат газта и тока ще разберем от представител на комисията, която регулира цените. В студиото на предаването Money.bg e Пламен Миневски от КЕВР, който ще внесе яснота, колко пари за отопление през зимата да приготвим.

Всяка година много българи избират да емигрират и да потърсят по-добра кариера в чужбина. Този процес, макар и забавен, продължава да тлее в българското общество и да променя неговата структура. Във втората част на предаването ще гостува политологът доц. Борис Попиванов, който заедно с екип експерти направиха проучване на българската емиграция – както по икономически въпроси, така и по социални.

Определените през юли цени за потребителите на тока и парното вероятно няма да се запазят същите през зимния сезон. Може би от първи януари ще имаме нови цени на парното и електроенергията. Това заяви Пламен Младеновски - директор на дирекция "Електроенергетика и топлоенергетика" в КЕВР в предаването Money.bg по Bulgaria On Air.

"Към момента имаме признаци, че увеличението няма да е малко, засега увеличението може би ще е двуцифрено, най-вероятно по-високо от 10%. Сметките сочат, че може да стигне до 20% и на топлоенергията и на електрическата енергия. Все още се търсят резерви, не е започнала същинската работа по това увеличение и нещата може да се променят", заяви той.

Влияние от външните пазари

По думите на Младеновски това е привнесено увеличение от Европа.

"Нашият електроенергиен пазар е част от европейския и всяко колебание там дава отражение на нашия пазар. Увеличената цена на газа в Европа е основната причина за увеличаването на останалите цени. Фючърсите сочат, че цените на газа през следващите три месеца ще вървят нагоре. Една от основните причини за това е цените на газа в Азия и възстановяването на азиатската икономика. Голяма част от доставките се насочват към Азия и затова няма газ за Европа", заяви той.

Защо нямаме алтернатива?

Според Младеновски търсенето на газ е много увеличено. Междувременно производството е ограничено предвид пандемията и намалените инвестиции за проучване и добив. Така се получава недостиг, който може би ще се регулира следващата година.

България има сключен договор за азербайджански газ, но от там се доставят ограничени количества, вероятно заради забавеното изграждане на газовата връзка.

"В България в момента сме с най-евтиния газ в цяла Европа. Ако бяхме останали на старата формула, която взимаше цените на петролните деривати мазут и газьол за девет месеца назад, най-вероятно газът щеше да е по-евтин отколкото в момента. Но не трябва да забравяме зимите от преди няколко години, през които бяхме с най-скъпия газ в цяла Европа, заради формулата", заяви той.

"В момента формулата не е 100% пазарна, а е хибридна, така че ни осигурява горе долу балансирана цена", заяви Младеновски.

По думите на експерта фючърсите показват, че средната цена за българския пазар през следващите две тримесечия, ще е от порядъка на 290 лева за мегаватчас, така че можем да очакваме по-голямо увеличение на цените на бизнеса.

"Мерките, които правителството взе, може да смекчат нещата, но ще дадат и негативни аспекти. Едната от мерките е да се съберат пари от АЕЦ Козлодуй, които през бюджета да се раздадат на бизнеса- това ще има положителен ефект, но отново не сме сигурни дали бизнеса няма да остойности новите цени на енергията и да се повишат останалите цени, а парите да задържи за себе си", обясни Младеновски.

По думите му правителството реагира достатъчно бързо, за да се вземат някакви мерки за подпомагане на бизнеса и предотвратяване на галопиращите цени, но при всяка непазарна мярка, съществуват рискове като тези.

Целите интервюта гледайте във видеото!