Линия Здраве - 3.10.2021 - Пълен запис

04.10.2021 | 15:00 Редактор: Таня Харизанова

Репродуктивни проблеми и проблемна бременност. Това е темата на първото предаване "Линия Здраве" с Яна Данаилова.

В световен мащаб се наблюдава увеличаване на двойките, които се борят с репродуктивни проблеми и невъзможността да създадат свое здраво поколение. Според статистиките това са около 15-17% от всички двойки, които правят опити за зачеване. С увеличаване на възрастта, на която жените зачеват първото си дете и увеличаване броя на хронични, автоимунни и други заболявания в световен мащаб намалява и шансът от зачеване и износване на здраво бебе.

Изключително притеснителен е фактът, че България е в демографска смърт, раждаемостта е изключително ниска. Факторите за това са много, но един от тях са именно репродуктивните проблеми и здравето на хората в България.

Как може да се помогне на двойките, които искат да имат деца и как да се повиши като цяло репродуктивното здраве на жените в България? За да ни даде яснота по тези въпроси, в студиото гостува проф. д-р Иван Костов, който специализира в съвременното лечение на акушеро-гинекологични заболявания. Той е Републикански консултант по Акушерство и гинекология. Ръководи занятия по учебни дисциплини: оперативна гинекология, лапароскопски техники в гинекологията, електронно управление в здравеопазването, телемедицина, роботизирана хирургия. В момента е изпълнителен директор на СБАЛАГ “Майчин дом”. 

Бременността е един от най-специалните периоди в живота на всяка жена. Да дариш живот е безмерна любов, щастие, благословия и същевременно огромна отговорност.

Здравето на нашето неродено дете е до голяма степен в наши ръце!

Здравословният статус на жената преди и по време на бременността е от ключово значение за здравето на бебето не само като новородено, но и през целия му живот като възрастен индивид. Освен самата бременност, важни за развитието на бебето са и 3-те месеца преди зачеването, когато тялото на жената се подготвя за износването на здраво бебе, но също и първите 3 месеца след неговото раждане, които имат ключово значение за психическото, ментално и емоционално здраве на бебето.

Здравето на жената по принцип, а и по време на бременността, се предопределя от начина й на хранене, от приема й на достатъчно вода, от нейните двигателна активност и емоционално благосъстояние. Когато всичко това е балансирано, жената може да зачене и износи здраво бебе.

Задължително е да влезем максимално здрави в бременността. За целта не е добре да имаме дефицити на ключови хранителни вещества като витамини А, D, С, Е, В9, В6 и В12, желязо, калций, магнезий, холин, инозитол, биотин, Q 10 и др.

При наличие на хронични заболявания, трябва да сме се погрижили за техния оптимален контрол. Наднормено тегло и инсулинова резистентност могат да доведат до проблемно зачеване и поява на усложнения по време на бременността, затова е добре да сме ги регулирали предварително. Ендокринните смущения също биха могли да възпрепятстват успешно зачеване и износване на плода, така че отново се препоръчва предварителна консултация и последстващо проследяване на бременността освен от гинеколог, така също и от ендокринолог. В случай на установени хранителни дефицити на есенциални микроелементи, след консултация с лекар, може да се наложи суплементация с хранителни добавки и задължителна промяна на хранителните навици.

Ако дадена двойка има проблеми със зачеването повече от една година е добре да се потърси консултация със специалист по асистирана репродукция, който да изключи наличие на мъжки или женски фактор. Ако такъв се установи, да се предприемат мерки за неговото преодоляване.

Мерките най общо могат да включват  пием на витамини и минерали, омега-3 мастни киселини, растителни екстракти, антиоксиданти и други ценни нутриенти, които по естествен път насърчават шанса за зачеване.

Целта е бъдещата майка да приема храни и при нужда суплементи с изразен антиоксидантен ефект, което ще допринасе за потискане на оксидативния стрес, за оптимизиране жизнените параметри на яйцеклетките, ще подпомагне на митохондриалната функция, ще увеличи кръвния поток към ендометриума, ще осигури защита срещу митохондриалната дисфункция, която е сериозен рисков фактор за изчерпването на яйчниковия резерв.

Храненето на жената преди и по време на бременнността трябва да е разнообразно, балансирано, по възможност сезонно и да съдържа максимално свежи пресни храни, и да ограничи до минимум високопреработените храни и тези преминали и преминали агерсивна термична обработка като пържене и паниране.

От менюто на жената е желателно да се изключат всички индустриално преработени храни (снаксове, полуфабрикати, преработени месни продукти), какъо и храни съдържащи хидрогенирани мазнини, твърде много сол, рафинирана захар, всички храни с подобрители, изкуствени оцветители, овкусители и консерванти. По време на бременността следва да се преустанови консумация на сурови и непастьоризирани храни, риби с високо съдържание на живак, немити плодове и зеленчуци.

Задължително е да се изключат алкохол, тютюневи изделия и медикаменти, опасни за плода, освен тези изрично, назначени от лекуващ лекар. Желателно е да се намали приемът на кафе, чай и шоколад, заради наличието на кофеин и какао, които превъзбуждат нервната система

Приемът на фолиева киселина няколко месеца преди и по време на бременност е силно препоръчителен, тъй като нейният дефицит може да до доведе до вродени увреждания на главния и гръбначния мозък на плода. Приемът на фолиева киселина трябва да започне около 3 месеца преди зачеването при планирана бременност или веднага след установяване на непланирана такава.

Освен усложненията, свързани с развитието на невралната тръба, приемът на фолиева киселина помага и за намаляване на риска от сърдечни нарушения при майката (преекламсия), преждевременно раждане или цепнатина на небцето при детето. Оптималният прием на фолиева киселина преди и по време на бременността не гарантира, че подобни усложнения няма да възникнат, но намалява значително техния риск. Освен като хранителна добавка, фолиева киселина можем да си набавим от храни като портокали, ягоди, зеленолистни зеленчуци, фасул, ядки, карфиол и червено цвекло.

Добрият баланс между хранене, хидратация, движение и спокойствие увеличават шансовете за зачеване и износване на здраво бебе. Погрижете се за себе си със силата на добрата храна! Добрият старт на живота започва не с раждането, а цяла година преди това с грижата за здравето на майката!

Цялото интервю гледайте във видеото!