Опорни хора - 24.7.2021 - Пълен запис

26.07.2021 | 17:52 Редактор: Таня Харизанова

В предаването „Опорни хора“ участва проф. Радослав Гайдарски.

Проф. Гайдарски заяви, че този контрол, който е направен сега в „Пирогов“, би следвало да се направи на още здравни заведения. Според професора, има самозабравили се директори. „Нямам предвид директора на „Пирогов“, но има самозабравили се директори, които смятат едва ли не, че това са техни владения. Те сами си определят обществените поръчки, сами си избират хората, които да извършват ремонти или евентуално за закупуване на препарати и така нататък, говори се в нашите среди, че имаме директори, които са си построили вече вилички, замъци. Не говорим за Черноморието, говорим за Беломорието, за братската гръцка страна. Трябва да се направи сериозна проверка и ако се установи, че има такива нарушения, не само да има наказателно уволнение, но и да носят наказателна отговорност. В края на краищата, трябва да се разбере, че в тази държава трябва да има някаква справедливост“.

В предаването „Опорни хора“ гостува актьорът Стефан Мавродиев.

Как изглежда ситуацията в момента?

„На пръв поглед е нерешима, ситуация без изход. Тази категоричност е много хубава, но да имаха поне 120 човека. Аз съм за такова правителство, за хора, които се занимават с това професионално, а не политически. Политиците могат да влияят отстрани, могат силно да влияят, обаче сега при това положение, такова правителство не може да се получи“.

Какво се промени за 30 години?

„Аз имам чувството, че така нареченият човек не подлежи на промяна. Неговият етичен кодекс е много личен и той само привидно участва в общите решения, на което и да е общество. Всъщност, той е подчинен на своя кодекс, който може да бъде невероятен и ужасяващ, а може да бъде светъл и прекрасен, но той подлежи на своя кодекс, той му е роб. Действа така инстинктивно във всяка една ситуация и според това, какъв му е кодекса, и какъв му е манталитета. Малко са хората, които са избягали от комбинацията „дребнавост+алчност“.

В предаването „Опорни хора“ гостува поетът Александър Петров.

Какво се случи за този над 30-годишен преход? Тези песни, които ти писа тогава, звучат толкова актуално днес. Защо?

„Разводът не се случи. Последният валс танцуваме вече 32 години, времето не е наше и утре не започва от днес. Така че, явно тук, в този ъгъл на континента, има нещо особено и характерно. Ние сме някакъв особен микс между мачовщината на Крали Марко, Андрешко, Хитър Петър, бай Ганьо. Някакъв особен микс от неща, които в един момент ни предопределят и настоящето“.

Гледайте цялото предавене във видеото!