Брюксел 1 - 17.7.2021 - Пълен запис

19.07.2021 | 12:00 Редактор: Таня Харизанова

Комисията за бюджетен контрол на Европейския парламент обсъди в понеделник проверките за усвояването на средствата от Евросъюза в България. Изслушани са представители на Европейската комисия от отделите за земеделие и регионални дейности, както и от службата за борба с измамите с европейски средства OLAF.

"Всеки опит да вкараме малко драматизация в темата е несериозeн. Работата на Комисията по контрола на бюджета е да заседава и да ходи на проверки относно бюджета. Аз лично съм посещавал доста страни заедно с тази комисия и посещението й в България не е признак, че нещо не е наред, напротив, самата българска държава е наложила санкции за около 300 милиона лева, което е доказателство за самоконтрол. България е в по-долната част на таблицата, под средното за Европейския съюз," каза в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR евродепутатът Андрей Новаков от ГЕРБ, член на ресорната комисия.

На въпрос кои страни са с най-много нередности, Новаков отговори: "Над нас са държави като Португалия, Франция- особено в земеделието имаха доста повече проблеми от нас."

"На първо място е важно да се направи равносметка защо се стигна до това заседание и от какво беше подтикнат този дебат по отношение злоупотреби с европейски средства в България", смята евродепутатът Цветелина Пенкова от БСП, също член на Комисията по бюджетен контрол.

Българската асоциация на консултантите по европейски проекти (БАКЕП) изпрати писмо до правителството и президента с призив да не се намалява безвъзмездната помощ за бизнеса по Плана за възстановяване и устойчивост. В преработения от служебното правителство План за възстановяване се предвиждат 800 млн. лв. за финансови инструменти, представляващи гаранции по кредити и фондове за дялово финансиране, и само 400 млн. лв. за безвъзмездна помощ за инвестиции, докато в първоначалния проект на НПВУ безвъзмездната помощ за бизнес инвестиции бе определена на 900 млн. лв. 

"Тази сфера е изключително важна, говорим за единствените или по-скоро най-големите пари като директна помощ за бизнеса, които този бизнес очаква в пост-ковид ерата в следващите три години. Наистина 900 млн лева бяха предвидени в първия сценарий на плана за възстановяване и те, без да има някаква особена дискусия, бяха увеличени до 1,2 млрд лева, но от тези 1,2 млрд лева 800 хиляди лева ще бъдат заеми и само 400 хиляди лева безвъзмездна финансова помощ," каза в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR Ангелина Добрева, зам.-председател на УС на БАКЕП. 

"Имаме 2,7 млн. гласоподаватели с машини, а на предните избори - 79 000. Всички те гласуваха с машини от един тип, с един и същ софтуер и няма невалидна бюлетина. По-добри отзиви за машинния вот от това няма," категоричен беше в предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR Красимир Симонски, председател на Държавната агенция по електронно управление.

"Постигна се увереност в цялото общество, че машините гарантират честен вот на избирателите. Видя се, че няма невалидни бюлетини. Машините спестиха доста време. Аз за първи път видях усмихнати членове на СИК, които казаха, че няма проблеми", обобщи председателят  на ДАЕУ.

Целите интервюта гледайте във видеото!