Money.bg - 26.6.2021 - Пълен запис

28.06.2021 | 15:30 Редактор: Таня Харизанова

Санкциите по закона "Магнитски" може да са екстремни за България, но са съвсем типични за световната икономика. Има ясни процедури в банката как да реагираме в такава ситуация. В нашия случай нямаше нужда да се променят някои от процедурите и правилата. Важно е да се разбере, че санкциите са политически и подкопават доверието на българския финансов сектор в тези лица. Финансовите институции по цял свят се опитват да избягват да работят с клиенти, които са санкционирани. Това заяви председателят на УС и главен изпълнителен директор на банка ДСК Тамаш Хак-Ковач в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

Какво се случва с клиенти на банка, попаднали в подобни списъци?

По думите му на подобни лица би било трудно да намерят банка или доставчик на финансови услуги.

"При такава ситуация банката трябва да анализира риска и да прецени за бъдещи действия. Общите условия на банката ни позволяват да прекратим отношенията с клиента. Ако клиентът е задължено лице, кредитополучател е доста по-трудно", заяви той.

Кредитиране на малки и средни предприятия, гарантирани от правителството

Ще има огромен интерес към този вид кредитиране, казва експертът.

В последните месеци имотите са най-горещият инвестиционен пазар в момента в България. Не всеки може да си позволи да инвестира 200-300 хил. лв. в имот. Предприемач предлага алтернатива - инвестиции в имоти със значително по-малки суми. Това е Стефан Ангелов, който е създател на SpotiFinance - платформата за споделено финансиране в проекти за недвижими имоти с висока възвращаемост.

"Онлайн платформата ни дава възможност на всеки да инвестира в недвижими имоти или в строителни проекти, без значение от средствата, с които той разполага. Платформата се основава на метода краудфъндинг - много хора инвестират в даден продукт, проект или имот с цел той да се реализира. След това си връщат инвестицията, разпределят си печалбата или си получават лихвата, която е обявена за този проект", обясни той в предаването Money.bg.

Цялото предаване гледайте във видеото!