Money.bg - 29.5.2021 - Пълен запис

02.06.2021 | 15:19 Редактор: Таня Харизанова

Според експерти има известно притеснение за състоянието на държавните финанси, и по-точно на фискалния резерв. Те идват от факта, че парите в БНБ, които са на правителството са малко под 7,4 милиарда лева. Това може да звучи като значителна сума, но не трябва да забравяме, че имаме няколко фонда, сред които Сребърния, който е около 3,5 милиарда лв., Националния фонд - още 3 милиарда лв., Енергийните фондове - около 2,5 милиарда лв., Учителски пенсионен фонд около 400 милиона лева. Ако съберем сумите, ще видим, че сумата става около 9 милиарда лева. В момента правителството използва част от тези пари, за да може да финансира дейността си. Това заяви Пламен Данаилов от партията "Има такъв народ" в предаването Money.bg.

"Със закона за държавния бюджет е прието, че фискалния резерв не може да пада под 4,5 милиарда лева, но тази сума стои вече в последните над 10 години и не е актуална и спрямо БВП, и на преразпределението, което прави държавата всяка година", заяви той.

По думите му е притеснителен фактът, че има спад на приходите от корпоративния данък с близо 10%, спрямо 2020 година.

"Бизнесът очевидно е пострадал и очевидно не може да генерира печалби от предходните години и да плаща същите данъци", заяви той.

Ще се увеличат ли данъците?

Според Данаилов, ако сме преодолели здравния проблем, българската икономика ще нарасне с 5% тази година и ще навакса изоставането, което се случи през миналата година.

"Бюджетният дефицит, който е рекорден през миналата година и се очаква и през тази година, в рамките на един мандат от 3-4 години може да бъде компенсиран без да бъде нужно увеличаване на данъчната тежест. Макар и да се повишават лихвите по кредитите, може да се компенсират тези бюджетни дефицити с допълнителни заеми средства, защото очаквайки да порасне икономиката, относителния дял на задлъжнялостта няма да се повиши", заяви Данаилов.

Да се прави застраховане в условията на изминалата 2020 година и да се обслужват клиентите, така че да се оправдае тяхното доверие не е лека задача. На застрахователите се наложи да променят редица неща в процеса на работа, включително сключването на застраховки и регистрацията на щети, комуникацията с клиенти и др. Годината беше сложна, но компаниите се справиха добре. Това заяви изпълнителният директор на компанията "Армеец" Константин Велев, който беше гост в предаването Money.bg.по телевизия Bulgaria On Air.

Предизвикателствата през пандемията

Според Велев неяснотата по време на пандемията е сред най-големите пречки пред работата.

"Не знаехме колко ще продължи първият локдаун и с какъв хоризонт трябва да се подготвяме за тази ситуация. Никой не можеше да предвиди всички проявления на икономическата криза. Голямото предизвикателство беше всяка компания да взема решения, касаеща бъдещето и клиентите. Наложи се да се ускори дигитализацията на много продукти и на самия процес на обслужване", каза Велев.

"Дигиталната трансформация при нас беше започнала като процес, но различните компании се движат с различни темпове през годините. Здравната криза катализира този процес и редица от дружествата дигитализираха много продукти. Като модел на работа това не беше така масово преди 2020 година", заяви той.

Целите интервюта можете да гледате във видеото!