Брюксел 1 - 15.5.2021 - Пълен запис

17.05.2021 | 14:30 Редактор: Таня Харизанова

"Преди 4 години на Скопие виновна им беше Гърция, две години по-късно виновни бяха други две държави - Холандия и Франция, сега виновна е България. Скопие не трябва да търси външни причини за липсата на реформи в страната," заяви в предаването "Брюксел 1" Екатерина Захариева, доскорошен външен министър.

На въпроса, трябва ли България да реагира, ако малко хора се декларират като българи при преброяването, при положение, че 120 000 души от РСМ са взели български паспорти по произход,  Захариева отговори, че след като България реагира на поредица случаи за нарушаване правата на хората с българско самосъзнание, има хора, които вече подават писмени сигнали, въпреки че страхът все още го има. "Тогава, когато можете да не си намерите работа или да загубите работата си, само защото имате ясно българско самосъзнание, когато без никаква причина ви посещават агенти на тяхната национална сигурност, тогава когато номерата на колата ви бъдат сваляни, само защото са български, когато има натиск от повече от 80 години, страхът е разбираем. Но тъй като видяха подкрепата на София и видяха, че България няма да продължи да мълчи, част от тях престанаха да се страхуват. Страхът обаче все още го има. Видяхте какво стана с изпълнителя им за Евровизия, това беше толкова публично, пред очите на целия свят. Така че, надявам се Скопие повече да няма очи да отрича фактите," заяви Захариева.

„Би трябвало да им дадем толеранс, но фактът, че на първия и втория ден те извършват смяна на едни от ключовите институции в България и то без съществени мотивации. Те сменят професионалисти за да назначат лица със странни професионални качества. Говоря за НАП и „Митници“. Говоря за уволненията в Министерство на вътрешните работи“, направи оценка на първите дни на служебното правителство Екатерина Захариева, досегашен министър на външните работи.

„Това ли е най-важната задача на нов служебен кабинет? Да направиш сътресения във финансовата стабилност на държавата и в МВР, където става въпрос за сигурността на страната“, допълни Захариева.

В предаването „Брюксел 1“ проф. Владимир Чуков коментира, че на две-три години има противопоставяния между Израел и палестинците. Според арабиста, сега нещата са различни и това е битката за Йерусалим. Големият въпрос е кой да бъде суверенът над Източен Йерусалим.

Проф. Чуков е категоричен, че причината за ескалация на напрежението в ивицата Газа е президентът Тръмп. Защото той спря парите на ООН за палестинските бежанци, като закри и представителството на ООП във Вашингтон.

Според арабиста, тези стълкновения няма да продължат дълго, защото всичко е във въздуха. „Ханас“, заедно с другата терористична организация „Ислямски Джихад“, имат около 15 000 ракети, при този темп на изстрелване ще им стигнат максимум за две седмици.

Разширяването на европейския пазар на ток към България започна чрез обединението на българската с гръцката борса на електроенергия. През есента предстои обединение и с румънската електроенергийна мрежа.

Изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов заяви в предаването „Брюксел 1“, че по този начин страната ни ще има достъп до предложенията за покупка и продажба на електроенергия в цяла Европа“.

Целите интервюта гледайте във видеото!