Опорни хора - 8.5.2021 - Пълен запис

10.05.2021 | 12:00 Редактор: Таня Харизанова

„След всичките гръмки фрази, след всичките грандомански обещания и закани, накрая виждаш, че депутатите само могат да вдигат лозунги, а нямаше нищо градивно“. Това каза в предаването „Опорни хора“ предприемачът Красимир Дачев от БТПП по повод последния работен ден на 45-то Народно събрание.

Според него, най-лошото е, че в България липсва градивната линия.

„Всичко е хейтърство, всичко е против. Тези, които хейтват, те не генерират нищо“, добави Дачев.

Той присъства на срещата в бюджетна комисия за обсъждане на Плана за възстановяване и устойчивост.

„Отидох с очаквания, тъй като голяма част от партиите бяха заявили, че имат по-добри програми, по-интелигентни решения. Оказа се, че никой от тези, които гръмко заявяваха, че програмата не струва нищо, че трябва да се преработи основно отначало, нищо не предложиха. След часове приказки нямаше предложение да се промени дори една запетайка“, каза предприемачът.

Според него, това е най-доброто, което може да се направи.

„Много хора влизат в парламента без опит. Виждаш как мигрират от ляво, след това отиват в дясно. Но някой, който да генерира нещо, който да създава работни места, да прави пари, които ние после да харчим през държавата, няма. Нямаше хора с опит. Българите трябва да се замислят да вкарваме в парламента хора с опит“, добави Красимир Дачев.

„Аз предрекох на 4 април вечерта, че ще има предсрочни избори, така че гледам много спокойно на всичко, което се случва. То е доказателство за дълбоката политическа криза в която е България“. Това каза в предаването „Опорни хора“ журналистът и политик Асен Агов.

Според Агов, тя датира от 2009 година, но симптомите за нея са се родили още в 2001 година, когато не беше съставено правителство на мнозинството от Сакскобургготски. „След това се мина през перипетиите, един крах на правителството на Станишев и след това създаването на Тройната коалиция, срещу която хората се подлъгаха да гласуват за ГЕРБ. И тогава кризата се задълбочи. От 2009-та година до 4-ти април тази година не е имало редовни избори. Имаше 3 служебни правителства, предсрочни избори непрекъснато… „

Асен Агов бе категоричен, че политическата криза се задълбочава. „Ако говорим за изборите на 4-ти, това беше само началото на края на кризата. Аз не мисля, че и следващите избори ще дадат такъв резултат и ще получат избраниците такова доверие, че да могат да създадат правителство на реформаторско мнозинство в България, защото България има колосална нужда от реформа и от модернизация“.

„На 11-ти юли няма да е същата картината. Ще бъде по-различна. Нека да си спомним непосредствено какво беше положението преди изборите. Много хора говореха, че ще се повтори всичко онова. Не се повтори“.

"Нова земя" на сцената на Народния театър. Защо звучи толкова актуално днес?

„Ние се надявахме да звучи актуално, но май стана по-актуално, отколкото очаквахме. Може би защото има няколко съществени прилики от времето, в което е писан романа и това, което ни се случва в момента“. Това каза в предаването „Опорни хора“ Бина Харалампиева, театрален режисьор.

Тя обясни, какви са приликите и съществените разлики. „Първо, кои са приликите. Приликите са тези, че ние говорим в едно време, в което нещата се сменят, очакваме нещо много различно да ни се случи. Все още не сме се оформили като желание и намерение, хората продължават да се обичат. Понеже вътре в романа има любов. В единия случай нещастна, в другия случай тя е щастлива. Тоест има човешки неща. Има хора, които ни изпълват с умиление и които можем да наречем най-общо казано народа, хората, които са населявали тогава България и тези, които населяват в момента – които събуждат и умиление, и радост, и гняв“.

Цялото предаване може да гледате във видеото!