Опорни хора - 5.3.2021- Пълен запис

08.03.2021 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

„Много е лесно да излезеш и да кажеш, всички са корумпирани, всички са мафия. Не, ти ми обясни, как ще пребориш мафията и корупцията. Обясни ми, какво искаш да постигнеш за България. Тези 30 партии и коалиции могат ли на разбираем език да обяснят на българина за какво се борят?“, попита риторично президентът Росен Плевнелиев в предаването "Опорни хора".

Според президента, политическа партия ГЕРБ е в трудна позиция, в трудна политическа ситуация. „Все пак е водеща политическа сила от 2006 г. насам. Това са много години, има инфлация, има умора, има изхабяване. Не е лесно на политическа партия ГЕРБ да запази лидерската позиция. Според мен печелившата формула е повече освежаване. Да се даде път на ново поколение млади хора. Можеше повече“, заяви Росен Плевнелиев и добави.

„Приятно съм впечатлен от листите на ДПС, където влязоха много млади хора. Не съм особено впечатлен от някои други листи“.

Росен Плевнелиев изрази позицията си относно липсата на Делян Пеевски в листите на ДПС.

„Очевидно ДПС през всичките тези години много добре знаят, какво правят. Усещат пулса на времето. Считам, че това е правилно решение. Изтърканата фраза в България, че Делян Пеевски е всемогъщ, че той е зад всяко решение, зад всяка сделка, не отговаря на истината. Но това е друга тема. Този човек просто трябва да стои настрана. От друга гледна точка, в ДПС влиза ново поколение – образовани, с много езици. Това прави впечатление“, каза президентът Росен Плевнелиев.

„Това, заведенията да са отворени, а болниците да не функционират нормално, не е лесен за отговор въпрос. Съществува логика, в която, ако заведенията се посещават от млади хора или преболедували, или ваксинирани, е по избор. Имаш желание – отиваш. Притесняваш се- не ходиш. Докато в болницата отиваш, тласкан от здравословна нужда“. Това каза в предаването „Опорни хора“ проф. д-р Николай Габровски, зам.-директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

„Не е добре, че се отлагат плановите операции. Тъкмо започнахме да работим малко по-нормално, тъкмо нещата се връщаха в типичния за нашата работа ритъм и сега отново ще дадем приоритет на спешните случаи“, добави проф. Габровски.

Според неврохирурга, това, че плановата дейност спира, не означава, че хората не трябва да търсят помощ. Напротив! Всяко състояние, което ги притеснява, само по себе си означава, че има елемент на спешност. Всички болници ще останат с отворени врати за тези случаи, потвърди проф. Габровски.

„Единственото предимство, което имаме в случая, е, че това вече се случи. Имаме опит и знаем с каква скорост се придвижват нещата, как се разпространява заразата, как се спира тя. Уви, бройките на заразените наподобява на тези през октомври месец. Не мога да скрия притеснението си от това. Единственото добро е, че не растат с това темпо. Това дава възможност да се опитват различни мерки – една по една да се пускат или да се спират. Търсим правилния път. От друга страна времето е по-топло, денят е по-дълъг и се надяваме това да окаже влияние“, каза професорът.

Според него, хората са си извлекли своите поуки. Научили са се, как да бъдат по-предпазливи.

„Неизбежно е при толкова много случаи да имаме и мутации. Факт е, че т. нар. английски щам в момента е в над 90 % от случаите. Той си завзема територия. Той е по-заразен. Ако тръгнем нагоре по кривата, тя ще расте много по-бързо. С този щам наблюдаваме по-млади хора и заболяването протича по по-тежък начин“, коментира зам.- шефът на „Пирогов“.

Интервютата гледайте във видеото!