Брюксел 1 - 19.2.2021 - Пълен запис

22.02.2021 | 17:00 Редактор: Таня Харизанова

В предаването „Брюксел 1“ по Bulgaria on air участва зам.-министърът на МРРБ Деница Николова. Вижте интервюто:

28 млн. евро се очаква да се похарчат за програми за трансграничното сътрудничество с РС Македония?

Добрата новина е, че за новия програмен период предвиждаме с 50% увеличение на бюджета на програмата, спрямо настоящия период, а това ще създаде предпоставки да направим по-значими промени в пограничните региони с подкрепата на малките и средни предприятия, с изграждането на един стратегически важен обект за нас – какъвто е ГКПП „Клепало“. В допълнение са и мерките, свързани с подхода отдолу-нагоре, където обществеността ще може да генерира само проектни идеи, които да се осъществяват в Благоевград и Кюстендил.

Какво се предвижда за ГКПП „Клепало“?

Предвиждаме да го изградим, така че да може да се подобри свързаността между двете държави. В този смисъл нашето основно очакване е да подкрепим проекта с 9 млн. евро. Те са за изграждане на ГКПП-то и съпътстващата инфраструктура, но в допълнение на това ние ще изградим и транспортна връзка от Струмяни до пункта, която ще доведе до подобряване на свързаността. Това ще допринесе за по-добро трансевропейско ниво на свързаност. Този пункт ще даде по-добър стокообмен и покачване на туристопотока.

А връзката Кюстендил-Гюешево, част от Коридор № 8?

Нашето  желание  е като съпътстваща стъпка и елемент вече на изпълнение на цялостната програма да търсим възможностите за финансиране и на Кюстендил- Гюешево. АМ „Струма“ и нейното завършване също ще даде по-добра  връзка с граничните пунктове и така ще имаме няколко подхода.

В края на м.г. Зоран Заев каза, че са взели 1 млрд. заем за Кориор № 8? Кога да очакваме развитие на проекта в България?

Това, което трябва да кажем е, че Коридор № 8 е една съвкупност от инфраструктура, не касае само шосейното свързване. Касае и ж.п. свързване и енергийно. Към настоящия момент ние сме фокусирани в шосейната свързаност и елементите, които липсват са изграждането на АМ „Черно море“, която да свърже Варна с Бургас, а чрез АМ „Тракия“, „Струма“  с граничните пунктове с Р Северна Македония. По АМ “Струма“ имаме да изградим частично отсечки, които са в ход на изпълнение. Очакванията ни са, че в рамките на 1-2 години те ще се приключат.

САЩ излязоха с нов санкционен списък заради “Северен поток 2” - газопровода, свързващ Русия с Германия, но в него не включват германски фирми. Според Bloomberg, по този начин администрацията на президента Джо Байдън се стреми да спре реализацията на проекта, но и да не влиза в конфронтация с европейските си съюзници. Позицията, която е противоположна на намеренията на администрацията на бившия държавен глава Доналд Тръмп, която се готвеше да наложи санкции и на германски компании, свързани със "Северен поток-2" . За геополитиката около газа и за последните кризисни ситуации в Европа, които предизвикаха искания за оставки на Урсула фон дер Лайен и Жозеп Борел - говорим с Милен Керемедчиев.

Северозападна Европа беше парализирана от студ и сняг. На места беше прекъснато и електричеството. Снежните бури в Германия предизвикаха стотици пътни инциденти и километрични задръствания, на много места бе спрян обществения транспорт. Най-малко 14 са жертвите на студа в страната. Жертви бяха дадени и в американския щат Тексас, където температурите варираха от минус 2° до минус 22° по Целзий, милиони хора останаха без ток заради сковаващия студ. Повод да поговорим с Йонко Мермерски, доктор по органична химия във Вашингтон.

Гледайте интервютата във видеото и в предаването "Брюксел 1" от 19.2.2021!