Опорни хора - 13.2.2021 - Пълен запис

15.02.2021 | 19:30 Редактор: Таня Харизанова

„Трудно е да се предскаже какъв ще бъде следващият парламент. В нашето общество има едно по-дълбоко разделение вътре в него и избирателните кампании трудно внасят кой знае какви корекции в съотношението на силите. Виждате, след всичките тези протести, продължили няколко месеца, управляващата партия е на път да спечели и то убедително изборите“. Това каза в предаването „Опорни хора“ проф. Георги Близнашки, бивш служебен премиер и преподавател по конституционно право.

„Наивно е да се смята, че ще настъпят някакви дълбоки размествания. На сцената се появиха много нови субекти, но те се борят за много малък сегмент. Става дума за едни – 5-10 %. Когато едните тръгнат нагоре – това е за сметка на другите. Най-вероятно там ще бъдат изненадите – в десния спектър, където много е вероятно някои въобще да не влязат в парламента, макар че вдигнаха много шум през последните няколко месеца, защото те се борят за един много ограничен контингент“, конкретизира ситуацията проф. Близнашки.

„Не се получи да се стигне до срив в конституционната система, до държавен преврат, от парламентарна република да преминем към президенциализъм. Всичко това беше осуетено. Много хора не разбраха, че кулминацията на протеста не беше в София, а в Брюксел, когато ЕП прие резолюцията за България. Там ясно беше казано, че изборите ще бъдат редовни.

Всъщност, никой не иска сътресения в периферията на Европа. В България не може да се произведе български Орбан или нещо такова“, коментира бившият служебен премиер.

„Истинският отговор на редица въпроси ще получим на 4-ти април“, заяви в предаването Атанас Мерджанов от БСП и добави: „Това, което тревожи и притеснява в предизборната кампания, е липсата на няколко много важни технологии.

Обикновено подготовката в БСП за парламентарни избори започва 6 месеца преди провеждането. Текат интензивни разговори. Този процес сега липсваше. Освен всичко друго, сега с тия разправии и кандарми с листите, с водачите – това оставя много грозно впечатление и демотивира и деморализира хората“, обясни Мерджанов.

„Самият факт, че има много неудовлетворени хора, означава, че вероятно на тях им е било обещано, поели са преди време някакви ангажименти. Нека сега видим този безапелационен избор за лидер до какви резултати ще доведе. Много пъти съм заявявал, че прекият избор на председател е грешна постановка. Той е дълбоко чужд на БСП. Той води след себе си до маса неразбории и проблеми“, категоричен е Атанас Мерджанов от БСП. Според него, БСП се превръща в лидерска партия.

Гост на предаването "Опорни хора" бе и проф. Илко Гетов, представител за България в Европейската агенция по лекарствата.

„Излязоха някои научни публикации, че тази ваксина при възрастни пациенти над 65 г. се постига над 76 % ефикасност. Останалите до 100 не означава, че ще се разболеят, а дори да се разболеят, ще прекарат много леко вирусната инфекция и много рядко ще стигнат до хоспитализация. Причината да се разреши тази ваксина без тези данни е това, че има потребност общественото здраве от инструмент да го защити. АстраЗенека бяха доста напред в разработването на ваксината. Те бяха първите, които започнаха да тестват ваксината върху хора“, коментира проф. Илко Гетов от Европейската агенция по лекарствата.

Как ще реагират ваксините на новите щамове? „Не са правени такива проучвания. Мога да кажа, че ваксините, базирани на информационна РНК технология, могат лесно да се пренастроят за т.нар. нови мутации, те не са щамове“, уточни разликата проф. Илко Гетов, представител за България в Европейската агенция по лекарствата.

Целите интервюта можете да гледате във видеото!