Брюксел 1 - 30.1.2021 - Пълен запис

02.02.2021 | 12:00 Редактор: Таня Харизанова

AstraZeneca е задължена да изпълни поръчките си за Европейския съюз, е записано в договора й с Брюксел. Това твърди Европейската комисия. В интервю за Ройтерс Урсула фон дер Лайен посочи, че компанията не е дала правдоподобна причина за забавянето на доставките. Тя подчерта, че "има обвързващи поръчки и в това отношение договорът кристално ясен". Брюксел влезе в сериозен спор с AstraZeneca, след като производителят заяви, че ще намали с 60% доставките заради производствени проблеми в белгийска фабрика, но количествата за Великобритания ще бъдат доставени. За спора за доставките на ваксини говорим с евродепутата от здравната комисия на ЕП Петър Витанов.

„Ние погрешно сме планирали, не сме диверсифицирали риска и всичко това води до последно място по ваксиниране в ЕС“, каза в предаването „Брюксел 1“ Петър Витанов.

„Най-голямото количество ваксини България ще вземе от фармацевтичната компания AstraZeneca," заяви евродепутатът от ресорната Комисия по околна среда и обществено здраве в ЕП Петър Витанов.

Премиерът на РС Македония Зоран Заев връща програмите за изучаване на сръбски език и култура в училищата, премахнати през 2007 година от ВМРО-ДПМНЕ. Оттогава сръбския не се изучава като избираем предмет в РС Македония. Подготвя се и изграждането на сръбски културен център в Скопие. В Сърбия пък щяло да има културен център на Скопие. Съобщението бе направено в рамките на поздравление към сръбската общност за празника „Свети Сава“. Последва остра реакция на вицепремиера Каракачанов . „Приятелю Заев, помогни ми да се сетя, кой засилва сръбското влияние в Македония?“ В отвореното си писмо Красимир Каракачанов посочва още: "Срещу COVID Ви изпратихме ваксина, но срещу Стокхолмски синдром няма открита ваксина, нито пък лекарство." Коментар в предаването „Брюксел 1“ на Милен Михов, депутат от ВМРО.

„Търсейки геополитическо сътрудничество и подкрепа от Белград, Скопие се стреми да повиши своята цена пред западните партньори и преди всичко пред САЩ. Ясно е, че Съединените щати имат ключова цел на Балканите да постигнат онзи исторически компромис с Белград за неговото интегриране в Евроатлантическите структури и преди всичко в ЕС. Това може да е някаква подобна игра, но е твърде далеч от реалистичните пътища и реалистичната процедура“, заяви депутатът от ВМРО.

Интервютата можете да гледате в предаването "Брюксел 1" на 30 януари от 17.30 часа!