Брюксел 1 - 16.1.2021 - Пълен запис

18.01.2021 | 13:00 Редактор: Таня Харизанова

Исторически безпрецедентен ход на Вашингтон - след драматичен дебат в долната камара на Конгреса за втори път беше прието решение за импийчмънт на президента Тръмп. При това - подкрепено от 10 сенатори от партията на Тръмп и това го прави най-двупартийното решение в историята на американската политика. Темата коментираме с Ивайло Калфин, бивш външен министър и евродепутат, а от САЩ - с Йонко Мермерски - преводач по време на срещата Доналд Тръмп - Бойко Борисов.

С 10 гласа от републиканци, т.е. от собствената си партия Доналд Тръмп, става първият държавен глава, подложен на процедурата по отстраняване два пъти. А в Капитолия беше разположена армия - безпрецедентен ход от Гражданската война насам.

Спасителен план за икономиката на Съединените американски щати предложи новоизбраният президент Джо Байдън 5 дни преди встъпването му в длъжност. Пакетът от мерки е на стойност 1,9 трилиона долара за овладяване на пандемията от коронавируса. Те включват ускоряване на кампанията по ваксиниране на населението и финансова помощ за граждани, щати, местни власти и бизнеси, пострадали от кризата. Демократът подчерта, че около 18 милиона американци сега са принудени да живеят с помощи на безработни, а 400 000 предприятия от малкия бизнес са фалирали. Целта му е да има 100 милиона имунизирани до стотния ден от мандата му. Предстои Конгресът да го одобри.

Алексей Навални, опозиционер и критик на руския президент Владимир Путин обяви, че ще се върне в Русия със самолет на 17 януари. Навални бе откаран за лечение в Германия, след опит за убийство с нервнопаралитичен агент от типа Новичок. Защо руският опозиционер реши да се върне в Москва, след като руските власти планират да го арестуват, и какво наистина го очаква? Коментар на журналиста Чавдар Стефанов, дългогодишен кореспондент на БНР в Москва.

„Европейският съд през 2017 г. даде ясна и категорична оценка, че този процес е политически и всъщност има политическо решение. Москва, обаче, по всякакъв начин се опитва да притисне Навални. Включително това ще стане и при пристигането му“ Това каза в предаването „Брюксел 1“ журналистът Чавдар Стефанов.

„Има няколко варианта. Единият е да го пуснат да се прибере в къщи и след това да му наложат някакви ограничения. Другият е да го арестува Службата за изтърпяване на наказания, което е доста спорно юридически, поне за два дена. Защото на 29 януари заседава съдът, който трябва да реши, дали условната присъда трябва да стане реална, т.е. да го вкарат в лагер за три години и половина“, допълни Чавдар Стефанов.

Според бившия кореспондент на БНР в Москва, „може и в трудов лагер да го вкарат в Русия. Повечето хора излежават присъдата си по този начин там. Трудят се за Родината и за превъзпитанието си. Същото беше и с Михаил Ходорковски“.

Интервютата може да гледате във видеото и в предаването "Брюксел 1"!