Брюксел 1 - 5.12.2020 - Пълен запис

08.12.2020 | 18:00 Редактор: Таня Харизанова

Ще има ли ски сезон в Европа? Германия настоя ски-пистите в целия ЕС да бъдат затворени по Коледа, но срещна съпротивата на Австрия. Италия също предложи по-рано координация с Франция и Германия за “общ европейски протокол“ за спиране на ски туризма, Брюксел обаче остави решението на правителствата на страните-членки. Какъв сезон да очакваме у нас и ще могат ли скиорите да пътуват до други ски-дестинации? Говорим с Румен Драганов, председател на Конфедерацията на българския туристически бизнес, а от ски-зоната в Банско, където вече кабинковият лифт работи, включваме Иван Обрейков.

„Границата ще бъде пресечена от около 430 хиляди чужденци през декември. Подобно ще бъде числото и за януари – около 400 хиляди, още толкова и за февруари. Така че, ние очакваме около милион, милион и двеста хиляди чужденци да пресекат границата на България“. Такава прогноза очерта Румен Драганов, председател на Конфедерацията на българския туристически бизнес, в предаването „Брюксел 1“.

Какви ще бъдат загубите за туризма в европейски план, ако обявените сега мерки продължат, ако не отворят пистите в Германия, Франция?

„Това, което съобщи Световната организация по туризъм в средата на ноември, загубите бяха изчислени тогава на 740 милиарда долара. Сега те ще се увеличат – говорим отново за милиарди. От тук нататък всичките загуби ще преминат в трилиони - говорим за туризъм“, убеден е Румен Драганов.

Той подчерта, че губят и много странични икономики. „Като кажем“затваряме заведенията и хотелите“, банките губят, тъй като туристите не могат да плащат с банкови карти, телекомуникациите не могат да получат обаждания, селското стопанство не може да получи приходи от стоките, които не може да реализира, транспортът не може да получи приходи от туристите, такситата ще останат празни и т.н. По цялата верига имаме консолидиран баланс на приходите от туризма“, заяви експертът по туризъм.

Румен Драганов е убеден, че ще загубят много икономически сектори, не само хотели и ресторанти. Това са доставчици, строители...“Няма някой, който да не бъде засегнат, дори и лекарите и медицинският персонал. Те също ще бъдат засегнати от това, че няма да има туризъм“, коментира Румен Драганов.

България ще получи 11.5 млрд. евро от кохезионните фондове на Европейския съюз в следващите седем години. За подробностите разказва евродепутатът Андрей Новаков.

Започва ваксинирането в Европа, на някои места - още през декември. У нас стартира през януари, като първи ще имат достъп до ваксинация медици, учители и социални работници. ЕК сключи 5 договора с производители на ваксини. Съществува ли надпревара между фармацевтичните гиганти и как тя ще се отрази на потребителите? Говорим с Деян Денев – изп. директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители.

Гледайте предаването "Брюксел 1" в събота, от 17.30 часа!