България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Раздор в ЕС за парите за възстановяване - ще остане ли кошницата ни празна?

Коментар на анализаторите Милен Керемедчиев и проф. Анна Кръстева

20.07.2020 | 09:10 Редактор: Георги Камарашев

Лидерите на държавите членки на ЕС, които вчера се събраха в Брюксел за пръв път от началото на пандемията, не успяха да се обединят около бюджета на Блока за периода 2021-2027 г. и Фонда за възстановяване от пандемията. Защо се стигна дотам и какво ще бъде разпределението на парите за борба с Ковид-19 - темата коментираха пред Bulgaria ON AIR бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев и преподавателят в НБУ проф. Анна Кръстева.

"Определено Борисов отиде с една голяма кошница, която очакваше да напълни с много грантове. Той очакваше да получи потупване по рамото за политиката на правителството си. За съжаление, тази кошница ще остане полупразна. Не само, че няма да има увеличение на грантовете, напротив - те ще бъдат намалени", заяви Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

От своя страна проф. Кръстева изтъкна основния аргумент на т.нар. "Пестелива четворка" (Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания). Според нея те разсъждават по следния начин: Ние не просто трябва да ви дадем пари на вас, за да излезете от тежката криза, причинена от пандемията, а ние трябва да ви научим как да си ловите рибата. Защото утре ще дойде друга криза и вие трябва да знаете какво да правите.

"Става дума за "златен дъжд" от милиарди, който ще се изсипе", обясни преподавателят.

Бившият зам.-министър на външните работи пък отбеляза, че водещото разделение на държавите членки на ЕС е на югоизточни и северни. 

"Северните държави открай време искат да наложат върховенството на закона. В момента те виждат златен шанс през финансите да се опитат да въведат този контрол. По време на пандемия националните бюджети стават определящи. Ако имаме популистки режими в Източна Европа, те биха използвали тези средства за укрепване на техните позиции и за намаляване демократичните процеси в техните страни. Това е основното притеснение на евролидерите", каза той.

Според проф. Кръстева има една промяна във функционирането на ЕС, която е демократична в същността си. По думите ѝ малките страни стават големи. Тя даде за пример Нидерландия, която днес определя дневния ред на Европа.

Милен Керемедчиев подчерта, че ЕС е доказал своята неефективност и бягане от проблемите. 

"Това стана ясно още от емигрантската криза - всяка страна се справяше така, както намери за добре. В момента коронавирусната криза даде същия сигнал. Вече пети месец няма помощ от страна на ЕС за най-пострадалите държави. Настроенията против ЕС се увеличават. Г-жа Фон дер Лайен беше принудена да се извини от политиката на ЕК. Европа е икономически колос, който е на глинени крака. В момента Европа се учи да живее без САЩ, които се оттеглиха от западните принципи. Ние трябва да се справяме сами, но не успяваме", допълни експертът.

Проф. Кръстева изрази мнение, че кризите трябва да родят възможности, защото огромните суми, които ще бъдат разпределени, трябва да бъдат превърнати в развитие. 

"ЕС ясно казва, че две са големите направления, по които ЕС трябва да върви - едното е цифровизация, другото е зелената икономика. Протестиращите хора искат европейско бъдеще на България - те искат прозрачни закони и зелена икономика", обясни тя.

Гледайте цялата дискусия във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК