Почина легенда на "Ботев"(Пд): Тумби отиде при приятелите си Чико, Гунди, Иван Занев

Човек, отдал живота си за футбола, преминал през катарзиса, за да остане верен на принципите си, описват го от тима

09.03.2024 | 19:01 Редактор: Елеонора Танева
Почина легенда на

На 79-годишна възраст почина легендарната 7-ца от 60-те и 70-те години на "Ботев" (Пловдив) Георги Попов - Тумби. 

"Харизматичен, скромен, всеотдаен, трудолюбив, честен, незаменим, пазител на красотата и вярата във футбола. Такъв беше нашият Тумби. Такъв ще остане и в спомените на всички фенове на най-стария футболен клуб в България. Човек, отдал живота си за футбола, преминал през катарзиса, за да остане верен на принципите си до последния си земен час. Тумби беше истинският Дон Кихот в жълто-черните редици, синоним на всички големи качества, които днес все по-рядко срещаме", написаха във Facebook страницата си от тима.

В професионалната си кариера Георги Попов стана шампион и вицешампион с "Ботев", взе Купата на страната, носител и на Балканската купа, национален състезател, беше и треньор налюбимия си отбор. 

Участник е в големите Европейски мачове на "Ботев" през 60-те години с "Атлетико" (Мадрид), "Стяуа", "Шамрок", "Рапид" (Букурещ), "Сарагоса", "Ковънтри". С "Ботев" записва 308 шампионатни мача, в които отбелязва 83 гола. В евротурнирите с жълто-черната фланелка има 12 мача и 3 гола (2 мача с 1 гол в КЕШ, 6 мача и 2 гола в КНК и 4 мача за купата на УЕФА).

"Говореше толкова увлекателно за спомените си с жълто-черната фланелка, за Чико, за Гунди, за младите. Мечтаеше за романтизма. За истинската игра - без фалш и лъжа. И това бе неговата болка... "Ботев" загуби своя Тумби, който отиде при приятелите си Чико, Гунди, Виден Апостолов, Иван Занев, Райко Стойнов, Добри Ненов... Почивай в мир, Легендо!", написаха още от клуба.

Снимка: Facebook